Region: Moguće potpuno zatvaranje Kantona Sarajevo; Slovenija pooštrava režim ulaska zbog novih sojeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021, 08:44

Region: Moguće potpuno zatvaranje Kantona Sarajevo; Slovenija pooštrava režim ulaska zbog novih sojeva

Nakon hitne sednice Vlade Kantona Sarajevo zbog pogoršane epidemiološke situacije večeras su doneti novi zaključci, a premijer Edin Forto je najavio da je moguće potpuno zatvaranje ako broj zaraženih nastavi da raste.

On je pozvao građane i poslovnu zajednicu da se pridržavaju mera, da čuvaju sebe i svoje najmilije, prenosi portal Kliks.

Nove mere, između ostalih, podrazumevaju izolaciju za potvrđene slučajeve i članove zaraženih zajednica u trajanju od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 14 dana, a tržnim centrima, trgovinama na malo, ugostiteljima i ostalim uslužnim delatnostima nalaženo je angažovanje kovid redara koji će nadzirati sprovođenje mera.

Vlada KS je naložila i dezinfekciju vozila javnog prevoza dva puta dnevno i provetravanje između vožnji.

"Tražimo od Saveta ministara BiH da se donese mera obaveznog posedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, za sve osobe koje ulaze u BiH", dodao je Forto.

On je izjavio da je danas na stolu bio predlog zatvaranja svih ugostitelja, hotela i sličnih delatnosti.

"Struka kaže da se tamo najviše žarišta kreću. Pozivamo poslovnu zajednicu da nam pomogne“, rekao je Forto.

BiH: Dogovorena raspodela vakcina iz donacije Srbije

Zavod za javno zdravlje Federacije BiH i kantonalni zavodi dogovorili su se danas koliko će kojem kantonu pripasti vakcina protiv korona virusa koje je pre dva dana dostavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kanton Sarajevo dobiće 1.050 vakcina, Tuzlanski 1.000, a Zeničko-dobojski 740, Hercegovačko-neretvanskom kantonu pripašće 550 vakcina, a Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu po 500, piše sarajevski Dnevni avaz.

Prema dogovoru, Livanjski kanton dobiće 250 vakcina, Zapadnohercegovački 200, Posavski 100 i Bosansko-podrinjski 50.

Vakcine proizvođača Astra Zeneka namenjene su za imunizaciju zdravstvenih radnika i biće podeljene prema uhodanom algoritmu.

Kako Dnevni avaz navodi, u Zavodu još čekaju odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH u vezi sa doniranim vakcinama, koje ne zahtevaju poseban, već standardni način skladištenja.

U RS ponovo pooštrene epidemiološke mere

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, Štab je doneo odluku da pooštri mere u narednih sedam dana, što vraća na snagu zabranu žive muzike u ugostiteljskim objektima i suspendovanje sportskih i rekreativnih aktivnosti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da ugostiteljski objekti u narednih sedam dana, bez obzira na kapacitet, ne mogu da prime više od 50 osoba.

Dodao i da se od svih javnih ustanova traži da, ukoliko je to moguće, organizuju rad od kuće.

Glavni zdravstveni inspektor Milica Matijević rekla danas je da su svi kapaciteti inspekcije usmereni na kontrole i da je pojačan nadzor poštovanja epidemiioloških mera, prenela je RTRS.

Srpska: Republički štab danas o uvođenju novih mera

Štab za vanredne situacije Republike Srpske održaće danas u 15 sati sednicu u Banjaluci, a tema će biti nove mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske predložiće Republičkom štabu dodatne mere zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona, prenosi portal RTRS.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će biti razmotreni mogućnost ponovne organizacije posla od kuće, način rada ugostiteljskih objekata i izvođenje muzike uživo, broj lica koja mogu da borave u njima i organizovanje sportskih manifestacija.

Dan: U Podgorici svaki treći nastavnik zaražen, studenti drže časove

V.d. predsednica Sindikata prosvete Crne Gore Slavka Bošković, izjavila je da je od početka školske godine svaki treći nastavnik u Podgorici bio zaražen, zbog čega uprave škola angažuju studente i apsolvente koji drže časove, prenosi portal CdM pisanje lista Dan.

Bošković je rekla da je trenutno više obolelih nego u prvom polugodištu, kada je bila onlajn nastava.

Ona je navela da je upućen dopis Institutu za javno zdravlje sa pitanjem zbog čega su prosvetni radnici u šestoj prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

"Smatramo da je to neprimereno i da su i te kako izloženi infekciji", istakla je Bošković.

Ona je navela da, prema procenama sindikata, ne može doći do vakcinacije nastavnika pre aprila i istakla da će to biti kasno.

"Treba se zapitati kako će se realizovati nastava i privesti kraju školska godina“, rekla je Bošković.

SMKD: Porast novozaraženih u odnosu na prethodnu sedmicu

 Prema nedeljnom izveštaju severnomakedonskog Instituta za javno zdravlje, od 22. do 28. februara u laboratorijama za otkrivanje Kovida-19 analiziran je ukupno 20.161 bris, što je 27,2 odsto više u poređenju sa prethodnom nedeljom, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Ukupno je potvrđeno 3.628 novih slučajeva kovid-19 u 32 grada Severne Makedonije, što je porast od 56,4 procenata u odnosu na prethodnu nedelju, prenela je MIA.

Najviše slučajeva kovid-19 zabeleženo je u Skoplju - 46,2 odsto.

Zaraženih od korona virusa ima u svim starosnim grupama, dok ih je 25,1 odsto kod starijih od 60 godina.

Tokom protekle sedmice izlečeno je 1.766 osoba.

U HR potvrđen češki soj korona virusa

 U Hrvatskoj potvrđeno prisustvo i češkog soja korona virusa, saopšteno je iz Instituta "Ruđer Bošković".

Ranije je potvrđeno da je u Hrvatskoj identifikovan brazilski, njujorški, britanski i južnoafrički soj korona virusa.

Profesor zagrebačkog PMF-a Kristian Vlahoviček izjavio je za hrvatski Javni servis HRT da je još u februaru iz 70 uzoraka, uglavnom iz KB-a Dubrave u suradnji sa profesorom Vranešom iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", izolovan češki soj i to iz 20 odsto uzoraka.

"Češki soj je kombinacija mutacija škotske i britanske varijante korona virusa. Budući da je u Češkoj i Slovačkoj veliki porast broja zaraženih, oni su prijavili tu novu mutaciju virusa SARS-CoV-2", rekao je prof. Vlahoviček.

Istakao je da se zasad još ne zna puno o zaraznosti češkog soja, ali da u svakom slučaju treba biti na oprezu, pratiti porast tih varijanti virusa, kao i odmah izolovati zaražene, pre nego što se one prošire u populaciji.

U Sloveniji skok zaraženih u poslednja dva dana

 U Sloveniji je u poslednja dva dana zabeležen skok broja inficiranih, tako da je danas inficirano 1.019 ljudi, a preminulo četvoro pacijenata, saopštila je vlada, a prenela agencija STA.

Ovo je značajan skok u odnosu na prethodne dane, pošto je 1. marta Slovenija imala 246 obolelih.Skok je usledio 2. marta (730 inficiranih), a najviše zaraženih je bilo u sredu (1.209).

Dosad je zabeleženo 83 slučaja britanskog soja, sedam slučajeva nigerijskog i dva južnoafričkog.

Danas je bilo 511 ljudi u bolnicama, od čega je 86 na intenzivnoj nezi.

Tegeltija:Više nema prepreka da BiH dobije vakcine

Bosna i Hercegovna više nema prepreke za isporuku naručenih vakcina iz Kovaks programa pošto je Savet ministara BiH danas prihvatio Sporazum o odšteti i odgovornosti BiH i Fajzera i Astra/Zeneke.

O Sporazumu će se izjasniti i Predsedništvo BiH.

"Ne postoje više nikakve prepreke da nam isporuče vakcine. Mi smo te vakcine davno platili iako do danas nije isporučena nijedna.

Nema razloga da nas drže kao taoce jer smo ispoštovali sve što je na nama", rekao je predsedavajući Savet ministara Zoran Tegeltija.

Rekao je da će BiH prvo dobiti Fajzerova a potom i vakcine Astra/Zeneka, ali u manjoj količini od prethodno dogovorene, prenelis u sarajevski mediji.

Slovenija pooštrava režim ulaska zbog novih sojeva korone

Zbog opasnosti od unošenja novih varijanti korona virusa, Slovenija će od ponedeljka sprovoditi pojačani nadzor i zaoštriti uslove za ulazak u zemlju na granici s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Isto tako, od ponedeljka 15. marta svi koji u Sloveniju ulaze kao dnevni ili sedmični radni migranti moraće da pokažu negativni test na korona virus, ne stariji od sedam dana, što do sada nisu morali, a bili su oslobođeni i obaveznog karantina, prenosi agencija Hina.

Negativni test na korona virus moraće da imaju i osobe koje povremeno prelaze granicu zbog brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji, kao i osobe koje ulaze zbog obrazovanja.

Sve te kategorije do sada su bile izuzete od karantina ili obaveznog nedeljnog testiranja.

Ulazak u Sloveniju iz Austrije od ponedeljka će biti moguć preko četiri veća granična prelaza koji će biti otvoreni 24 sata, a ostali će raditi skraćeno vreme, rekao je danas na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i dodao da će na kontrolnim tačkama s Italijom, Austrijom i Mađarskom slovenačka policija od ponedeljka sprovoditi pojačani nadzor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.