Izvor: Blic, 15.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redakciju „Pančevca“ iseljavaju iz prostorija

PANČEVO - Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća Direkcija za izgradnju i uređenje grada odlučio je da podnese tužbu protiv Akcionarskog društva „Pančevac" zbog toga što je redakcija ovog lista ignorisala zahtev Direkcije da se iseli iz sadašnjih prostorija do 10. maja.



Nakon privatizacije „Pančevca" sredinom februara, nastao je spor šta će se desiti sa poslovnim prostorom koji koristi redakcija ovog lista. Iako se „Pančevac" već gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trideset godina nalazi u staroj jevrejskoj kući koja je nacionalizovana posle Drugog svetskog rata, na početku Ulice Žarka Zrenjanina 1, zgrada je upisana u zemljišnim knjigama kao opštinska svojina, i njom, kao i celokupnim poslovnim prostorom na teritoriji pančevačke opštine, upravlja Direkcija. Zoran Mihaljčić, direktor Direkcije, kaže da poslovni prostor u pančevačkoj opštini može da se izdaje i menja vlasnike samo na licitacijama. Jedini izuzetak su političke stranke i državne institucije, koje mogu da dođu i neposrednom pogodbom do poslovnog prostora. Po njegovim rečima, u slučaju „Pančevca" je nemoguće sklapanje bilo kakvog ugovora ili tolerisanje daljeg boravka ovog nedeljnika u sadašnjim prostorijama, pa one moraju biti „oslobođene od lica i stvari" do predviđenog roka. Mihaljčić je najavio i da će Direkcija nakon iseljenja od „Pančevca" tražiti i da plati zakupninu za period tokom koga je koristio dosadašnje prostorije bez ugovora. Pošto je „Pančevac" privatizovan i nije više u vlasaništvu države, ne može da zakupi dosadašnje prostorije pogodbom, već tek posle licitacije.

Zoran Spremo, direktor „Pančevca" AD najavio je da će ta medijska kuća koristiti sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju i da će se žaliti na odluku o iseljenju koju je donela Direkcija.

Podsetimo, „Pančevac" je prodat u februaru, na aukciji održanoj u novosadskom „Spensu", za 181 milion dinara, odnosno 2,2 miliona evra. Početna cena bila je 13 miliona dinara, pa je novi kupac, konzorcijum na čijem je čelu Cvijeta Marković iz Beograda, platio 14 puta veću cenu od početne kako bi postao novi vlasnik ovog nedeljnika. Pored pobedničkog konzorcijuma, za kupovinu „Pančevca", tada su se nadmetali i predstavnici firme „Univerzal", koja je vlasnik nekoliko vojvođanskih nedeljnika i konzorcijum zaposlenih u „Pančevcu". Zaposleni su licitirali do cene od 151 milion dinara, ali nisu mogli da isprate dalje ponude novog vlasnika. Neposredno posle prodaje lista, glavna i odgovorna urednica Marija Andrić podnela je ostavku. Pošto je novi vlasnik preuzeo list, Andrićeva je zajedno sa delom redakcije, osnovala novi nedeljnik pod nazivom „Pančevac Press", gotovo istovetnog izgleda kao „Pančevac".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.