Red vinskih vitezova Evrope u Srbiji proslavlja 15-ogodišnjicu delovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2022, 18:20

Red vinskih vitezova Evrope u Srbiji proslavlja 15-ogodišnjicu delovanja

Red vinskih vitezova Evrope u Srbiji, koji proslavlja 15-ogodišnjicu delovanja, organizovao je svečanost u Novom Sadu, gde su u taj red primljeni novi članovi. Ceremoniji su prisustvovali i gosti iz drugih zemalja.

„U slavu Boga i u slavu vina“, reči su koje je, sa rukom položenom na mač, izgovorilo 12 novih kandidata i time pristupilo Redu vinskih vitezova Evrope.

„Ja sam inače solo pevač. Živim u Holandiji i radim tamo na fakultetu, ovde sam doktorand >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Akademiji. I preporučili su me da postanem član ovog reda, smatrala sam da je to velika čast, tako da sam prihvatila", rekla je Teodora Drozdik Popović, novi član Reda vinskih vitezova Evrope.

Da bi se pristupilo redu vinskih vitezova Evrope, za početak, obavezna je garancija člana koji pripada redu. S obzirom na to da je selekcija vrlo oštra, u Srbiji, gde ova organizacija deluje 15 godina, trenutno ih je 75. Iako slovi za elitističku organizaciju, članovi Reda vinskih vitezova Evrope su - od akademika do zanatlije.

„Presudno je to da se poštuje vinska kultura, da se voli to zajedništvo, imamo jako lepa druženja, jao lepe humanitarne akcije, koje, kad god zatreba, a mi mislimo da možemo finansijski i fizički izdržati tu priču, mi se priključujemo, kao što je bio slučaj za vreme korone kada smo pomagali Pokrajinsku bolnicu", rekao je Miroslav Mrnuštik, prvi prokonzul.

Svečanosti u Novom Sadu prisustvovali su i visoko rangirani članovi Reda iz Slovenije i Austrije.

„Mi udružujemo celu Evropu, bilo gde da dođemo, imamo prijatelje. Mi slavimo vino, to nam je osnova, naš moto na latinskom znači da volimo i vino i Boga", rekao je Frnac Zlatko Dreu, senator Reda vinskih vitezova Evrope.

„Mi u rukama držimo najsnažnije oružje, plemenito vino. Sa njim možemo da ostvarimo prijateljstvo između pojedinaca, ljudi i naroda", rekao je Tomislav Kovačić, senator Reda vinskih vitezova Evrope.

Uoči ceremonije, uz svečanu muziku i u karakterističnim odorama, centrom Novog Sada prodefilovali su članovi Reda vinskih vitezova Evrope. Inače, Red, koji deluje u 26 zemalja Starog kontinenta, i broji oko 4.500 članova, zasniva se na tradiciji viteškog reda „Svetog Đorđa“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.