Reakcije na oslobađajuću presudu Oriću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2017, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na oslobađajuću presudu Oriću

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću koji je bio osumnjičen za zločine nad Srbima izazvala je brojne reakcije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je će Srbija morati sama da se bori za pravdu, ali i pozvao na uzdržavanje od teških reči.

"Životi Srba nisu očigledno nisu vredni kao žživoti drugih. Srpska suza nema roditelja, rekao je Vučić na pres konferenciji i dodao da će Ministarstvo pravde reagovati na oslobađajuću presudu Oriću, a da je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njemu kao predsedniku države da ne izgovara najstrašnije moguće reči.

Razgovarao je, kaže, sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović i najavio reagovanje Ministarstva pravde.

Kako je rekao, njegova uloga kao predsednika Srbije je da ne izgovori najstrašnije stvari, iako je očigledno da životi Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića... nisu vredno kao životi drugih.

"Jasno je da srpska suza nema roditelja" rekao je predsednik Srbije i da je isto tako jasno da ćemo za pravdu morati da se borimo sami.

Ukazao je da smo samo mi optuživani i osuđivani, a da ni Haradinaj, ni Orić niti neki drugi nikada neće biti krivi za Srbe koji su stradali, a najviše je Srba i Bošnjaka stradalo.

"Pozivam sve Srbe da ne pokažu i ne izgovore nijednu tešku reč protiv naših komšija Bošnjaka, već da gradimo prijateljstvo i budućnost. Istinu nijedan sud ne može da sakrije", dodao je on.

Kako je rekao, nećemo da psujemo, ali ćemo se za pravdu boriti snažnijom ekonomijom, jedinstvom i većim radom koji će doneti plodove za budućnost našoj deci.

Ali, ističe, nećemo da bežimo i skrivamo istinu - tamo gde smo za nešto odgovorni da prihvatimo, ali i da jasno i nedvosmisleno kažemo ono za šta su drugi odgovorni.

On je podsetio i na izjave premijera Albanije Edija Rame koji kaže da Srbija "zamislite napreduje" ka EU, a nije priznala Kosovo, potpredsednika HDZ koji ga je nazvao četnikom, a njegovi nisu bili ni četnici, ni partizani, već Srbi koji su stradali od ustaške ruke, a na koje niko nije reagovao...

"Svi su na to ćutali, i u Hrvatskoj su ćutali", rekao je Vučić i dodao da ni na to nije odgovarao.

Dodik: Ponašanje suda BiH nedopustivo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je oslobađajuća presuda Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen.

Dodik je naglasio da su svedoci zastrašivani svih devet godina koliko je trajalo suđenje.

"Predsednik sudskog veća je bio Bošnjak. Ovo je prilika da rehabilitujemo priču o već zakazanom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Pozivam sve Srbe da izađu iz svih institucija Tužilaštva i BiH", istakao je Dodik.

Predsednik Srpske je dodao da je ovakvo ponašanje Suda BiH nedopustivo.

"Ja ću pozvati sve važne ljude u Srpskoj i ovo je tačka preko koje se neće proći. Činjenica je da je čak i bilo Bošnjaka koji su svedočili protiv Orića i to nije bilo dovoljno za presudu", naglasio je Dodik, prenela je RTRS.

Kuburović: Nema pravde za srpske žrtve

Sramna odluka Suda u BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince poput Nasera Orića nema kazne, a da za pobijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde, rekla je Kuburovićeva.

"Da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio? Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna", upitala je ona.

Kako kaže, mrtve oči Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića i mnogih drugih ovakvom odlukom zauvek ostaju duboko zakopane u crnim sećanjima njihovih porodica, prijatelja i svih nas.

"Mračna istina je danas progledala - da se samo za srpske žrtve ne zna ime i prezime njihovih dželata, imena onih koji su im na najbrutalniji način oduzeli živote. Da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi? Da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže?", pita Kuburović.

Mi u Srbiji vidimo žrtvu, bol, ubistvo, počinjen zločin... a, ne da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak, dodala je ona.

Ministarka naglašava da svako mora da odgovara za ono što je počinio, i mi od toga nećemo odustati.

"Verujem da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Nasera Orića za ubistvo devet civila nastaviti da vodi ovaj slučaj, jer najmanje što dugujemo srpskim žrtvama i njihovim porodicama, jeste istina od čije su ruke izgubili svoj život", rekla je Kuburović.

Srbija neće odustati od politike pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu, ali to moraju sve države jednako da žele i budu posvećene tome, zaključila je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.