Izvor: Magyar Szó, 20.Jan.2016, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvojni planovi u senćanskoj bolnici

Senćanska bolnica je proteklih nedjelja dobila nove dušeke i frižidere, kao i nov, savremeni reanimacioni sto. Za bolnicu je više organizacija i privatnih lica organizovalo skupljanje sredstava, što će imati značajne posledice i za ustanovu, ali i za bolesnike koji se leče u ovoj bolnici. Uprkos teškoj privrednoj situaciji planira se više značajnih investicija, od kojih će najveća imati za cilj osnivanje novog onkološkog odeljenja i kupovinu CT-uređaja.

- Ako uzmemo u obzir >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << da imamo sve manje sredstava za različite investicije, onda donacije, koje s vremena na vreme stižu do nas, još više dobijaju na značaju, a pored toga dokazuju i da ima mnogih koji žele da doprinesu razvoju naše ustanove i da su spremni za to nešto i da učine, a povremeno čak i da podnesu određene žrtve – naglasio je direktor senćanske bolnice dr Mihalj Vašaš.

- Prošla godina je bila izuzetno bogata donacijama; dovoljno je samo da obratimo pažnju na mesec decembar, kada smo prvo dobili reanimacioni sto što je bilo pravo čudo za nas, jer se radi o uređaju vrednom 10 hiljada evra, a koji smo dobili zahvaljujući katoličkom svešteniku iz Čantavira, Robertu Utcaiju, koji je sredstva obezbedio od prihoda rok-opere. Istovremeno je bila važna i donacija Omladinskog foruma SVM-a koja se sastojala od tri nova frižidera, pa onda i donacija subotičkog Caritasa, koja se sastojala od 14 novih dušeka, pošto su obe donacije u velikoj meri doprinele stvaranju boljih uslova. Pored toga, uz saradnju civilnog udruženja Duga iz ade, iz Nemačke smo dobili 18 polovnih bolničkih kreveta sa dušecima, koji su takođe veoma bitni za našu ustanovu – dodao je direktor koji je naglasio i to da, kao u svakoj zdravstvenoj ustanovi u državi, pa tako i u senćanskoj bolnici, probleme stvara nedostatak kadrova, uprkos tome što odlazak stručnjaka u inostranstvo za sada ne predstavlja teškoće.

BOLNICA POKRIVA VIŠE OPŠTINA

- Odlazak stručnjaka u inostranstvo za sada nije stvaralo veće teškoće za našu ustanovu, pošto, recimo, prošle godine se nismo morali suočiti ni sa jednim ovakvim slučajem. Pre tri godine smo imali kolegu koji je otišao, a od tada, na sreću nije bilo ovakvih primera. Nadam se da ćemo uspeti da zadržimo naše stručnjake, pošto imamo dosta mladih specijalista, dosta naših mladih kolega je na specijalizaciji - ukupno njih četrnaest. To je jedna od naših najvećih prednosti, stvar koja daje najviše nade u pogledu budućnosti ustanove. I nas dotiče uredba o zabrani primanja zaposlenih u radni odnos, naime, kao posledica toga, na mesto stručnjaka koji odlaze u penziju nije sigurno da ćemo moći da zaposlimo nove, što uveliko otežava i naš rad. Povremeno imam osećaj da zaposleni u bolnici vode neku herojsku borbu kako bi svakog pacijenta mogli uslužiti – dodao je dr Mihalj Vašaš. Naglasio je i da senćanskoj bolnici pripada opština Ada, deo opštine Kanjiža, opština Nova Kanjiža i opština Čoka, ali i građani opštine Bečej mogu izabrati senćansku bolnicu. Iskustva govore da to ne iziskuje previše veliku administraciju i da baš zbog toga iz te opštine stiže sve više pacijenata, baš kao i iz naselja koja pripadaju opštini Bačka Topola.

UZ POMOĆ DOBROTVORA

- U protekloj godini najveći izazov je bio pronalazak sredstava potrebnih za održavanje osnovnih funkcija bolnice, naime, često smo imali osećaj da je skoro nemoguće postići sve, da za sve bude dovoljno para od sredstava koja nam stoje na raspolaganju. Baš zbog toga nismo mogli ući u veće investicije. Uspeli smo da obnovimo odeljenje za sterilizaciju, što nas je koštalo oko petnaest miliona dinara, a to je ipak bilo važno zbog toga što u velikoj meri doprinosi osiguranju sigurnosti naših pacijenata. Želeli smo da ostvarimo i druge razvojne planove, ali naše aplikacije na konkurse nisu naišle na pozitivne odgovore. Zbog toga se nadamo da ćemo u budućnosti uspeti da ostvarimo i ove planove. Jedan od planova je i nabavka CT-uređaja koji je već godinama jako potreban našoj bolnici. Ohrabreni uspešnošću prošlogodišnjih dobrotvornih inicijativa, rodila se ideja za osnivanjem fondacije čiji bi primarni cilj bio da pomogne onima koji žele da doprinesu kupovini ovog uređaja i da to urade putem svojih donacija. Naime, ukoliko bi se skupio barem deo sredstava potrebnih za nabavku, onda bi bilo lakše pronaći sumu koja nedostaje – naglasio je dr Mihalj Vašaš.

Drugi prioritetni plan ustanove se odnosi na osnivanje onkološkog odeljenja koje bi se nalazilo na teritoriji bolnice. Kao što je rekao direktor, nedavno su izrađeni planovi koji će omogućiti ostvarivanje projekta u dve faze.

- U prvoj fazi bi se izgradila savremena ordinacija na površini od 239 kvadratnih metara, gde bismo smestili odgovarajuće uređaje za dijagnostiku uzimajući u obzir sve propise u vezi sigurnosti pacijenata. U drugoj fazi bi se izgradio deo za hospitalizovane pacijente, takođe u duhu vremena, sa dvokrevetnim sobama i sa kupatilima - objašnjava direktor. Dr Vašaš je rekao da bi prva i druga faza radova prema preliminarnim računicama koštale sve ukupno oko 35 miliona dinara. Ta suma doduše još ne stoji na raspolaganju ustanove, ali se direktor nada da će putem efikasnog korišćenja raznih konkursa uspeti pronaći potrebne izvore u skorije vreme.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.