Ratuju zbog suncobrana

Izvor: Blic, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratuju zbog suncobrana

ZRENJANIN - Više od 150 miliona dinara gradskog novca uloženo je u „granitni tepih" kojim je ovog proleća popločana centralna Ulica kralja Alek-sandra. Čim je otoplilo, ugostitelji u pešačkoj zoni požurili su da otvore bašte, ali kao da su zaboravili na utanačeni dogovor sa Direkcijom za uređenje grada o tome kako one treba da izgledaju. Direkcija je zato ponovila zahtev, dala rok kafedžijama da „uniformišu" bašte, uz pretnju da će oni koji to ne urade ostati bez dozvole.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Elaborat stručne službe na čelu sa arhitektom Nenadom Maksićem, koji je u aprilu 2007. godine potpisao i gradonačelnik Goran Knežević, pored ostalog, predviđa i da materijal, dizajn i boja stolova, stolica i tendi u baštama pešačke zone moraju biti usklađeni sa novim izgledom glavne ulice, da platna suncobrana moraju biti jednobojna, a reklame na njima mogu se isticati samo na rubovima.

Zbog toga je Direkcija protekle nedelje uputila upozorenje vlasnicima i zakupcima lokala koji imaju bašte da izgled usklade sa opštinskom rešenjima i dozvolom.

- Zbog neprihvatanja uslova do kojih smo zajedničkim radom došli, prinuđeni smo da zatražimo intervenciju komunalnih inspektora i pokretanje postupka ukidanja saglasnosti za postavljanje letnje bašte svima koji u roku od 30 dana ne ispoštuju uslove - izjavila je v.d. direktora Direkcije Ilinka Arsić, napominjući da primedbe o navodnom nedostatku sredstava nemaju opravdanje jer „samo jedna naša klupa u centru košta 100.000 dinara, a njihova ulaganja, s obzirom na zaradu koju ostvaruju, ne mogu biti izgovor da ne ispune obaveze".

Sa druge strane, u međuvremenu je na inicijativu Opšteg udruženja preduzetnika održan sastanak na kojem su razmotrene okolnosti koje su dovele do toga da ugostiteljske bašte u Ulici kralja Aleksandra šarenilom reklama na suncobranima „iskaču" iz dogovorenih uslova. Osim vlasnika i zakupaca bašti, sastanku su prisustvovali i komunalni inspektori, predstavnici Zone unapređenog poslovanja i Direkcije.

- Želimo da uputimo izvinjenje građanima i našim gostima što nisu ispunjeni svi uslovi u pogledu propisanog izgleda letnjih bašta. Rekonstrukcija glavne ulice tekla je ubrzanim tempom i kad su, polovinom aprila, stigli i uslovi koje izgled bašti treba da zadovolji, ugostitelji su se našli u vremenskom tesnacu. Iako prihvatamo postavljene uslove, zamolili smo predstavnike Direkcije da se ti uslovi primenjuju od iduće godine – izjavio je posle sastanka Miroslav Đurić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja.

I menadžer BID-a Vesna Piščević saglasna je sa potrebom da se ova godina ugostiteljima „dopusti" za pripremu i investicije u novi izgled bašti, uz njihovo čvrsto obećanje da će iduće sezone svi uslovi biti ispoštovani.

- Kriterijumi koje postavlja Direkcija su razumni i logični. Izuzetno smo zadovoljni i što se rekonstrukcija glavne ulice ovako brzo privodi kraju. Ali, očito je i ta brzina „zatekla" ugostitelje, tako da, za ovo leto, ne mogu da odgovore traženim uslovima. Nadamo se da će i Zrenjaninci i Direkcija imati razumevanja za ovakvu molbu ugostitelja, tim pre što je ovo prvi put da uopšte imamo kriterijume - kaže Branislav Grubački, potpredsednik Udruženja i vlasnik kluba „Zeleno zvono".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.