Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raj Kujundžićevih - na salašu

SUBOTICA - Salaš u Verušiću kraj Subotice, prvi put je u svojoj stogodišnjoj istoriji imao tako brojne goste, kao tokom Takmičenja risara, značajne i tradicionalne manifestacije "Dužijance". salaš su posetili ministar Saša Dragin i subotički gradonačelnik Saša Vučinić.

Kako saznaje „Dnevnik", na ovom salašu žive tri generacije. Domaćini Josip i Giza Kujundžić, i njihov stariji sin Tomislav sa suprugom Marijom, rođenom Bošnjak, i decom Jelenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Branislavom. Jelena je srednjoškolka, opredelila se za prehrambenu struku, a Branislav je upravo završio osnovnu i hoće da uči za automehaničara.

Od kako je pre sto godina izgrađen, salaš više nije napuštan, mada su se njegovi ukućani baveći se zemljom i stokom opredeljivali i za druge zanate. Stolarski zanat i 38 godina staža u bivšem preduzeću "Fafa-Javor" je Josipa odvodio mnogo puta preko jugoslovenskih granica, i u metropole, ali ipak nikad nije zaželeo grada.

Pisani podaci kazuju da su od 1720. Kujundžići na placu gde i danas. Bilo je i starijih salaša na njihogoj zemlji, a ovaj je star tačno vek. I danas u zidu jedne sobe je udubljenje i u njemu kip sveca iz davnog doba.

Salaš danas ima sav komfor. I asfalt do kapije. Struja je stigla sedamdesetih godina, voda uvedena cevima iz bušenog bunara 1987, a telefon je zazvonio 1999. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.