Izvor: Blic, 04.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici „Zelenila“ seku opasne topole na Štrandu

Uprava „Gradskog zelenila" je nakon tragedije na „Egzitu" pokrenula akciju orezivanja starih topola na Štrandu zarad bolje bezbednosti posetilaca. Radnici su, u saradnji sa urbanistima i Gradskom upravom za komunalne poslove, orezali tri topole prosečne starosti 50 godina, a do sredine avgusta predstoji im seča još šest stabala na centralnom travnjaku kupališta.

- Bilo je nekoliko slučajeva da pod naletom vetra otpadne grana sa neke topole, ali, na svu sreću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za sada nije niko stradao jer kada je jako vetrovito na Štrandu uglavnom nema posetilaca. Međutim, bilo je slučajeva ranijih godina kada je samo pukom srećom izbegnuto da opala grana nekog ne povredi. Optimalan vek topole je do 25 godina, mada je ona opasna i sa 10 godina jer je reč o izuzetno nekvalitetnom drvetu. A na Štrandu ima topola starih i po 80 godina. Ona će sada biti orezana, a na jesen ćemo izvaditi stabla sa korenom i na tom mestu zasaditi mladice drugih vrsta drveća - rekao je Igor Busov, upravnik Štranda. Orezivanje topola odvija se isključivo noću zbog bezbednosti kupača, a posetioci Štranda u potrazi za hladovinom moraće da potraže drugo mesto. U poslednje četiri godine zasađeno je oko 150 stabala na Štrandu, mahom mladica lipe, breze, kestena, jasena, bresta i bagrema, a očekuje se da će na ovoj plaži biti posađeno još oko stotinu stabala umesto topola. Busov je najavio da će slična akcija sa višedecenijskim stablima topole biti sprovedena i u Limanskom parku, gde su takođe topole stare više od pola veka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.