RHMZ: Žuti alarm u većem delu Srbije, vodostaji u porastu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2017, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RHMZ: Žuti alarm u većem delu Srbije, vodostaji u porastu

U većem delu Srbije na snazi je žuti meteo alarm, a Republički hidrometeorološki zavod upozorava na porast vodostaja pojedinih reka, kao i na jutarnji mraz.

Vodostaj na Limu, Jadru, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, Mlavi, Peku, Timoku i Neri će biti u manjem i umerenom porastu naredna 24 časa bez dostizanja upozoravajućih nivoa, navedeno je u hidrološkom upozorenju RHMZ.

Žuti meteo alarm proglašen je u Bačkoj, Sremu, Zapadnoj, Istočnoj, Jugoistočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Jugozapadnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji. To, kako se navodi, znači da vreme može biti "potencijalno opasno".

Prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je "potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku", navodi RHMZ i dodaje da treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima te da ne treba preduzimati nepotrebne rizike.

Zeleni meteo alarm na snazi je u Banatu, Beogradu, Šumadiji i Pomoravlju.

Otežan saobraćaj, sneg u većem delu zemlje

Očekivano zahlađenje koje prema najavama meterologa donosi obilnije padavine, u nižim predelima kišu, a na planinama susnežicu i slab sneg, utiče na otežano, a na pojedinim deonicama i usporeno odvijanje saobraćaja, saopštio je jutros AMSS.

Zbog mokrih kolovoza i nižih jutarnjih temperatura moguća je slaba poledica koja se najpre javlja na putevima preko planinskih prevoja, ali i na svim onim deonicama gde je strujanje vazduha veće, poput mostova, nadvožnjaka i tunela.

Niska oblačnost i smanjena vidljivost su dodatni razlozi za upozorenje, a vozačima se savetuje da budu pažljiviji i da uvek svojim vozilom budu na bezbednom odstojanju od vozila ispred kako bi na vreme mogli da ga zaustave ili izbegnu opasnost, a brzinu prilagode uslovima na putu.

Saobraćaj je umerenog inteziteta na autoputevima kao i ostalim glavnim putevima.

Zbog radova na zameni oštećenih spojnica na deonici Loznica-Valjevo, u Osečini, danas će biti obustave saobraćaju u vremenu od devet do 20 sati.

Alternativni put vodi preko Valjevske Kamenice i Plavnja.

Normalizovan saobraćaja putu preko Zlatibora

Saobraćaj na državnom putu I B reda broj 23, preko Zlatibora je normalizovan, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije."

"Putevi Srbije" vozače obaveštavaju i da se do 30. maja produžavaju radovi na sanaciji nasipa kod mosta Beška, na levoj strani autoputa E-75 (silazak sa mosta Beška) u smeru Beograd-Novi Sad.

U toku radova, zatvorene su zaustavna i vozna saobraćajna traka, a saobraćaj se odvija preticajnom saobraćajnom trakom.

Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom, navodi se u saopštenju, uz apel vozačima da poštuju saobraćajnu signalizaciju i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

U Ivanjici obavezna zimska oprema

Usled snežnih padavina, obustavljen je saobraćaj i na deonici puta Preko Brdo- Odvraćenica, na pravcima Prilike-Jasenovo i Dubac-Ivanjica-Golijska Reka, na snazi je zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere, dok je na teritoriji opštine Ivanjica u višim predelima obavezna zimska oprema.

Ekipe putara su na terenu i rade na raščišćavanju snega, a iz "Puteva Srbije" apeluju na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu. Hladno vreme sa obilnim padavinama očekuje se i narednih dana.

Pojačana saobraćajna kontrola

AMSS poseća da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava saobraćajne policije do 23. aprila sprovoditi akciju pojačane saobraćajne kontrole koja se sprovodi u 28 zemalja članica Evropske unije, Švajcerske, Norveške i Srbije u okviru TIPSO-a.

Akcija obuhvata pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila, dok će saobraćajna policija, prilikom zaustavljanja motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja, obaviti i kontrolu korišćenja pojaseva za vezivanje, kako vozača tako i putnika, na način koji je predvideo proizvođač vozila.

U okviru akcije, danas će biti sprovedena i akcija "Speed Marathon", tokom koje će se brzina meriti 24 časa neprekidno ručnim radarima, radarima u sistemima video nadzora i uređajima za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije - presretačima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekstremno loše vreme otežava vožnju, a padavine stvaraju ODRONE na ovim deonicama!

Izvor: Telegraf.rs, 20.Apr.2017, 07:59

Česte promene vremena zahtevaju od vozača punu opreznost u vožnji uz strogo poštovanje saobraćajnih propisa, a donose i čestu pojavu odrona, najviše pored stenskih useka i klisura, saopštio je jutros AMS S...Usled snega koji se zadržao na putevima u višim planinskim predelima, AMS S savetuje...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.