Putin: Vanredne mere i saradnja svih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2020, 03:12

Putin: Vanredne mere i saradnja svih

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su potrebne vanredne mere kako bi se sprečilo širenje korona virusa koji, tvrdi, negativno utiče na sve sfere života u svim krajevima sveta.

Putin je to rekao na sednici Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta koja je održana elektronskim putem i dodao da je u borbi protiv epidemije korona virusa neophodna saradnja svih zemalja.

"Jasno je da se protiv epidemije može boriti samo zajedničkim naporima međunarodne zajednice", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavio je on.

Veoma je važno i da članice Evroazijske ekonomske unije sarađuju u borbi protiv korona virusa, istakao je ruski predsednik i napomenuo da podržava donošenje sporazuma o takvoj saradnji među državama ovog saveza, kako prenosi TASS

U Rusiji je do sada zabeleženo 21.102 slučajeva zaraze korona virusom, 1.694 pacijenata je ozdravilo, dok je 170 umrlo.

Razvijen sistem za dijagnostikovanje kod životinja

Prvi sistem za dijagnostikovanje patogena koronavirusa kod životinja razvijen je u okviru ruskog Roselkolhoznadzora, tela zaduženog za superviziju poljoprivrednog sektora te zemlje.

Prema rečima savetnice instituta Julije Melano, sistem je rezultat napora jednog istraživačkog instituta - Federalnog centra za zdravstvenu zaštitu životinja, prenosi Tass.

Ona je objasnila da je već razvijen i odobren skup metodoloških preporuka za testiranje biomaterijala životinjskog porekla.

"U aprilu centar planira da proizvodi dijagnostičke komplete za COVID-19, što će omogućiti oko 10.000 testiranja životinjskih biomaterijala", rekla je ona.

Novi sistem, zasnovan na PCR metodu, moći će da se koristi za dijagnostikovanje novog korona virusa kod različitih vrsta životinja, uključujući i pse i mačke.

Poznato je da pojedinim vrstama korona virusa mogu da se zaraze i životinje, a neki stručnjaci smatraju da usled velike rasprostranjenosti COVID-19 među ljudima postoji izvesni rizik od toga da se životinje koje su u bliskom kontaktu sa inficiranim licima takođe zaraze njime, navodi agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.