Izvor: Blic, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušila tri pakle, sad beži od dima

Medicinska sestra Vesna Imbronjev već tri godine je ponosna vlasnica diplome da je završila program za odvikavanje od pušenja, nakon kojeg se i oslobodila ovog poroka. Postigla je to u okviru grupe na petodnevnom programu u Domu zdravlja „Novi Sad". I sada je u istoj grupi, ali tako što drugim zavisnicima pomaže da se oslobode ovog poroka. Više od polovine polaznika u tome i uspe.

- Pušila sam 30 godina, a stigla sam do tri kutije dnevno. Kada sam odlučila da prestanem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svi moji prijatelji su bili iznenađeni, ali i šokirani. Bilo mi je teško, ali sada se mnogo bolje osećam. Tek sada u stvari, osećam pravi ukus hrane i pića i uživam u svemu - kaže Vesna Imbronjev.

Ona napominje da je odvikavanje u grupi „pravo čudo", jer ni ona nikada ne bi uspela da ostavi cigarete da je sama prolazila kroz ceo proces. Kao i velikoj većini bivših pušača, tako i njoj sada strašno smetaju cigarete i zadimljene prostorije, pa izbegava svako društvo u kojem se puši. Njeno iskustvo u saradnji sa dr Novkom Milosavljev, vođom kursa, najbolje se vidi u načinu na koji pristupa grupi. Razume ih i pomaže im da prevladaju krize. Insistira na istrajnosti, uz poneki „trik". Polaznicima je kao „zamka" zabranjeno da piju kafu, crni čaj i alkohol.

- Ako pojedete pogačicu s čvarcima, sigurno ćete posle toga poželeti da zapalite cigaretu. Zato jedite jabuke i šargarepe, pijte limunadu i vodu. Često se tuširajte - savetuje uz osmeh polaznike grupe.

U grupi sada ima pet žena i četiri muškarca. Vesna kaže da ih je prvog dana bilo daleko više, ali neki odmah odustanu. Svake večeri, dok se odvija petodnevni plan prestanka pušenja, članovi grupe pričaju kako su proveli veče i dan iza, a nikoga nije sramota da prizna ako je zapalio.

- Nagradite sebe za svaki sat, dan, sedmicu i mesec nepušenja. Onoliko para koliko ste trošili na cigarete, odvojte u kasicu. Iznenadićete se koliko para je svakog meseca otišlo u dim. A onda se nagradite i kupite sebi nešto - poručuje sestra Imbronjev.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.