Pupovac: Srbija i Hrvatska zarobljenici pogrešnih politika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2015, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Srbija i Hrvatska zarobljenici pogrešnih politika

Ukoliko se identitet jednog naroda i dalje bude gradio prevashodno u odnosu na njegovo stradanje i žrtve, i Srbija i Hrvatska ostaće trajni zarobljenici pogrešnih državnih politika i nerešenih odnosa, istakao je predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac na međunarodnom skupu "Hrvatsko-srpski odnosi" koji se održava u Golubiću u Hrvatskoj.

"Prostor bivše Jugoslavije zarobljen je politikama sećanja na ratove i sukobe koji su se tu odigravali. Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << te politike ne promenimo, ući ćemo u još jedan sukob u kome ćemo se boriti za to šta je ono čega se možemo sećati i uopšte ko se može sećati, a ko ne", ocenio je Pupovac.

Poslanik u Skupštini Srbije i jedan od organizatora skupa Janko Veselinović smatra da u proteklih godinu dana ljudi koji su na vlasti u zemljama bivše Jugoslavije nisu učinili ništa na zaštiti identiteta nacija koje tu žive, čime su, kako je rekao, dokazali svoju neodgovornost prema tim važnim pitanjima.

Govoreći o pomirenju i složenosti politike regionalne stabilnosti, na otvaranju skupa, glavni organizator i direktor Centra za demokratiju, istoriju i pomirenje Darko Gavrilović kritikovao je i način na koji srpski premijer Aleksandar Vučić sprovodi tu politiku.

" Aleksandar Vučić krenuo je od kraja, ne poštujući i ne poznajući važnost tog procesa i trčeći za brzim i jeftinim političkim poenima. Ukoliko sa tim nastavi, sav trud i rad na pomirenju vratiće nas nekoliko godina unazad", ističe Gavrilović.

Osvrnuvši se na položaj Hrvata u Srbji, Darko Sarić Lukendić predsednik izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije, kazao je da u izgradnji i očuvanju identiteta ključnu ulogu imaju manjinske institucije. Ipak, ocenjuje da je Hrvatska država i nakon više od dvadeset godina od raspada bivše Jugoslaviji, tek u procesu njihove izgradnje u Srbiji. On takođe napominje da u Srbiji postoji dobar zakonski okvir koji reguliše prava nacionalnih manjina , ali da nedostaje politička volja za sprovođenje tih propisa.

Dragan Crnogorac, predsednik Zajedničkog veća opština poklonio je Centru za demokratiju, istoriju i pomirenje, poklonio je tekst Erdutskog mirovnog sporazuma iz 1995., kojim je pokrenut proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a kojim su između ostalog, dogovorena prava srpske zajednice na toj teritoriji. Na taj način Crnogorac je na simboličan način želeo da ukaže na trenutni položaj Srba u toj oblasti.

Međunarodni skup o hrvatsko-srpskim odnosima održava se već osmi put Golubiću, a organizuju ga Centar za istoriju demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, saradnju i pomirenje iz Golubića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.