Pune mreže alasa sa Tise

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2017, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pune mreže alasa sa Tise

Dok su nekada ribu za trpezu obezbeđivali alasi, danas je kupujemo u ribarnicama i marketima. Najčešće onu gajenu u ribnjacima ili uveženu iz inostranstva. Međutim, to ne znači da su alasi nestali sa reka. Naprotiv, najsvežija rečna riba i dalje je u njihovim mrežama.

Tostolobik, bela riba, po koji som ili šaran, gotovo svakodnevno se nađu u mreži alasa sa Tise Igora Mokuša. On je jedan od najmlađih profesionalaca koji poseduje dozvolu za ribolov na ovoj reci, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslu je već pet meseci. Hvata je mrežom, najčešće ujutro ili tokom večeri. A to radi kako iz zadovoljstva, tako i zbog biznisa. Za kupce ne brine, jer se njegov ulov najmanje zadržava na ledu zamrzivača. Najveći ulov – tostolobik težak 18 kilograma.

"Treba imati dobar alat. Treba imati vremena. Satnica na vodi je najbitnija. Priroda, uživanje, svež vazduh... Nema lepše ništa nego kada si na vodi. Mir i tišina. Ptice, životinje... Šta je lepše?", pita se Mokuš.

On je jedan od dvojice alasa na pojasu od pet kilometara koji poseduje dozvolu za ribolov. I to je pravilo na Tisi. Da bi je dobio bilo je potrebno da ispuni niz preduslova, među koje spada i licenca.

"Nekada nije trebalo da se otvara firma, da se plaća prema državi neki veliki troškovi. Nekada su imali kvotu koju su morali da ispune prema državi, a sad je i alat skup. I gorivo je skupo" , konstatuje Mokuš.

Mokuš je deo družine koja provodi dane i noći, mesecima kod najveće krivine u toku Tise, nedaleko od Adorjana. Od ranog proleća, do kasne jeseni. Riba je osnovna namirnica, ribolov stil života, a ribarenje nužna potreba da bi se preživelo. Ono što ne završi u prodaji na meniju je tiskih alasa. Svakoga dana. Razlikuje se samo način pripreme.

"Tisa, koja je u evropskim okvirima jedna od najbolje kanalisanih reka je dosta izdašna ribom. Zavisi u kom periodu i zavisi od nivoa Tise u određenom periodu kada je mrest u pitanju. Dosta je izdašna reka i jedan dobar deo porodica živi od ribarstva. Pored njih žive čarde, žive restorani, žive hoteli, sa svežom tiskom ispravnom, zdravom ribom i, normalno, žive ljudi koji tu ribu konzumiraju", rezimira Radovan Kljajić iz Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.