Psihološko savetovalište za mlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2014, 06:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psihološko savetovalište za mlade

Novosadski humanitarni centar u okviru realizacije projekta „Psihološko savetovalište za mlade“, koji želi da unapredi veštine komunikacije u cilju poboljšanja i unapređenja mentalnog zdravlja mladih, ove nedelje organizovao je niz različitih aktivnosti.

Sem psihološke podrške mladima koja se nudi svakodnevno u Savetovalištu, NSHC je organizovao i dve radionice na temu „Asertivna komunikacija“ i „Ja-Ti Poruke“. Učesnici radionice o asertivnoj komunikaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su imali priliku da nauče šta je to asertivnoponašanje, razlika između agresivnog, pasivnog i asertivnog ponašanja, koja sve asertivna prava postoje, koje su kognitivne i afektivne prepreke na putu do asertivnosti kao i da provežbaju asertivno upućivanje i primanje kritike.

Učesnici radionice Ja-Ti poruke su imali priliku da se upoznaju sa veštinom jasnog izražavanja sebe uz poštovanje sagovornika, zatim da unaprede svoju veštinu komunikacije. Kroz interakciju u grupi učesnici su imali priliku da se upoznaju sa jezičkim izrazima koji otežavaju komunikaciju i načinima kako da izraze ono što sami žele.

Za mlade je takođe održan i dvodnevni trening na temu Self menadžment. Cilj ovog treninga bio je upoznavanje učesnika sa načinima nastanka negativnih emocija i ponašanja i posledicama koje one imaju na naše funkcionisanje i zadovoljstvo sopstvenim životom, zatim razvoj veština za suočavanje i prevazilaženje anksioznosti u stresnim situacijama.

U okviru rada Savetovališta svakodnevno se pruža psihološka pomoć mladima koji se javljaju sa određenim problemima. U savetovalištu je trenutno angažovano 10 volontera i svi kapaciteti su popunjeni. Na listi čekanja se nalazi 11 klijenata. Problemi sa kojima se mladi javljaju u savetovalište su različite prirode: problemi u porodici, problemi sa učenjem, depresivna stanja, problemi u emotivnim partnerskim odnosima, problem sa ishranom, patološka vezanost za bivšeg partnera, burnout, anksioznost, odlaganje učenja, socijalna anksioznost, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, gubitak i tugovanje, suočavanje sa psihičkom bolešću drugarice, panični napadi itd...

Mladi koji koriste usluge savetovališta ističu da im ovakav način rada odgovara pre svega jer su procedure za dobijanje pomoći vrlo jednostavne, sa njima rade mladi ljudi, ne postoje kruti procesi prijave i sl... Ono što je pohvalno jeste činjenica da se javlja sve veći broj mladih koji preventivno žele da obave razgovor sa psihologom iako nemaju neki konkretan probem. Na taj način se kod mladih prepoznaje mnogo veća briga o njihovom mentalnom zdravlju nego što je to bilo ranije.

Program "Savetovališta" podržan je od strane Gradske uprave za sport i omladinu u okviru realizacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.