Prvi srpski velemajstor živi u sećanju Vrščana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi srpski velemajstor živi u sećanju Vrščana

Ove godine se navršava 130 godina od rođenja prvog srpskog velemajstora, a za Vrščane je to i prilika da podsete današnje generacije na njegove šahovske rezultate i doprinos tom sportu ali i da se kritički osvrnu na svoje dužnosti.

Obeležavanje jubileja 130 godina od rođenja prvog srpskog velemajstora Bore Kostića koji je, igrajući partije na svim meridijanima, dao veliki doprinos popularizaciji te drevne igre širom sveta; organizovano je u saradnji Gradskog muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Udruženja za negovanje šahovske tradicije u Vršcu.

Grad se i danas ponosi svojim velikanom. Ime Bore Kostića nosi jedna ulica, u centru grada je pre 10 godina podignut spomenik, a uspomenu na vršačkog šahistu nosi i Šah klub, kao i Međunarodni memorijalni turnir koji je organizovan u njegovu čast.

Tim povodom predsednik Udruženja za očuvanje šahovske tradicije Dragan Kragić, u ime organizatora, kaže da je jedan od osnovnih ciljeva udruženja da se obnove memorijalni turniri, kao i da se nađu njihovi stabilni izvori finansiranja.

"Bora Kostić nije zadužio samo Vršac, već i FIDE (Međunarodnu šahovsku federaciju), kao i šahovske federacije zemalja gde je igrao. On je jedan od najvećih popularizatora šaha u svetu, koji je igrao i širio interesovanje za tu igru na svim kontinentima", istakao je Kragić i dodao da se nada da će Grad Vršac da podrži udruženje koje ima jedan takav cilj.

Kragić naglašava da će aktivnosti Udruženja za očuvanje šahovske tradicije biti usmerene na stupanje u kontakt sa ambasadama zemalja u kojima je Kostić putovao i propagirao tu igru, kao i sa Međunarodnom šahovskom federacijom kako bi prikupili novac za memorijalne turnire i na taj način nastavili da šire interesovanje i ljubav prema tom sportu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.