Prvi rođendan Naučno-tehnološkog parka Novi Sad (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2022, 14:59

Prvi rođendan Naučno-tehnološkog parka Novi Sad (AUDIO)

U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad (NTP NS) danas je obeležena prva godišnjica rada ove ustanove, a direktor Nebojša Drakulić rekao je da su u tom periodu uložili velike napore da postanu inovativna zajednica i da okupe članice.

"U proteklih godinu dana raspisano je ukupno pet javnih poziva. Od toga su se tri odnosila na naučno-razvojne, a dva na startap kompanije. Bilo je više od 70 zainteresovanih kompanija, a u članstvu sada imamo 11 razvojnih, 18 startapa i dva instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - Biosens i Institut za veštačku inteligenciju. U proteklom periodu organizovali smo i više od 50 događaja na kojima je učestvovalo preko 2000 ljudi i ugostili više od 20 delegacija na visokom nivou", rekao je Drakulić.

Naučno tehnološki park Novi Sad jedan je od najznačajnijih projekata koji je realizovan uz podršku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

"Velika je privilegija biti član pokrajinske vlade u trenutku kada je položen kamen temeljac, zatim završena zgrada, a potom NTP postao i funkcionalan. U proteklih šest godina pokazali smo da razumemo zahteve privrede u smislu većeg zapošljavanja, ali ono što su stvarne perspektive razvoja naše privrede jeste upravo ova bliskost nauke i privrede i to je ono što će nam omogućiti da budemo zemlja koja se prepoznaje po istraživačima", izjavio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zoran Milošević.

Milošević je dodao i to da nažalost danas istraživački timovi učestvuju sa samo 0,4 odsto u našim kompanijama, dok je u Evropi to oko 1,5 odsto i da u tom smislu postoji prostor ne samo u povećanju broja zaposlenih nego pre svega u kvalitativnoj strukturi.

Direktor NTP NS Nebojša Drakulić je zbog velikog interesovanja naučno-istraživačkih kompanija najavio i izgradnju nove zgrade parka koja će biti na prostoru univerzitetskog kampusa, a da je u toku izrada projektno-tehničke dokumenatcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Prvi rođendan Naučno-tehnološkog parka Novi Sad

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 09.Dec.2022

NOVI SAD – U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad (NTP NS) danas je obeležena prva godišnjica rada ove ustanove, a direktor Nebojša Drakulić rekao je da su u tom periodu uložili velike napore da postanu inovativna zajednica i da okupe članice. “U proteklih godinu dana raspisano je ukupno pet...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.