Prve klime u sobama gde spavaju mališani

Izvor: Blic, 22.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve klime u sobama gde spavaju mališani

Četrdesetak mališana iz šireg centra grada i Banatića, koji svakoga dana tokom leta dolaze u dežurni vrtić u Save Kovačevića 7, od sutra će napokon spavati u prostorijama sa klima uređajima. Glumci „Pozorišta iz kofera", Mića Janković, šef Narodnog orkestra Radio televizije Vojvodine i kompanija „Kaufmaks", donatori tri rashladna uređaja juče su odneli svoje poklone vrtićima u Save Kovačevića 7 i u Petrovaradinu.

Nedostaje još 85 klima-uređaja
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Da bi se rashladili novosadski vrtići, neophodno je prikupiti još 85 klima-uređaja. „Blic" poziva sve svoje čitaoce koji su u mogućnosti da pomognu mališanima. Akcija „Rashladimo novosadske vrtiće" trajaće sve dok ne budu nabavljeni svi neophodni uređaji, a „Blic" će izveštavati o svakoj donaciji. Dovoljno je da se zainteresovani na broj telefona novosadskog dopisništva 4896 - 400. „Blic" zahvaljuje svim donatorima, uz čiju je pomoć za nedelju dana obezbeđeno 15 uređaja.

Istog časa kada su klime stigle, vaspitačice su, bez trena prethodnog dogovora, znale gde će one biti postavljene: u sobe gde deca spavaju. Jer, do sada su, pričaju vaspitačice, mališani iz Banatića i šireg centra, koji u julu i avgustu, kada su temperature najviše, dolaze u vrtić u Save Kovačevića, spavali u sobama u kojima je temperatura identična spoljašnjoj, iako važe za najhladnije u objektu. Ovaj vrtić, iako u njega stižu leti i deca sa Bulevara Jaše Tomića, ima klime samo u sobama za igru i to uglavnom zahvaljujući roditeljima koji su prošle godine skupili novac i kupili uređaje da rashlade bar prostorije direktno izložene suncu.

- Svaka klima nam je dobro došla. U ovom delu klimatizovane su samo dve sobe i to nam se jedna klima, baš pre neki dan, pokvarila. U jaslenom delu rashlađene su tri sobe, a i sami možete zamisliti kako je kada upre sunce u prozore - priča vaspitačica Nada Jočin, čija će grupa uskoro spavati u sobi odgovarajuće temperature.

Da bi sačuvale decu od visokih temperatura, priča vaspitačica Nada, ona i njene koleginice, svakog jutra nakon doručka, širom otvore sve prozore, a potom izvedu decu napolje. Kada sunce i napolju postane jače, prozori se zatvaraju, da se sačuva niža temperatura, a deca uvode. U sobama na sunčanoj strani, a baš su one predviđene za igru, spuštaju se venecijaneri i istog trena u hodnik se iznose kolica sa bokalom vode i šoljama. I umivanje dece, priča vaspitačica, je obavezno.

- Vodimo računa da piju dovoljno vode, da se umivaju. Krevetiće razmeštamo u sobe koje nisu na sunčanoj strani i u kojima je najhladnije. Eto, sada su stigle klime i nećemo morati da ih pomeramo svakog dana. Najgore je u trpezariji. Spremaju se jela i mora biti još i toplije nego napolju, a deca moraju jesti i u nju biti uvedena. Tamo je baš vruće - priča Jočinova.

Da bi ovaj vrtić, koji radi i po najvećim vrućinama bio rashlađen neophodno je još šest klima (četiri „dvanaestice" za sobe za mališane i dve klime „24" za igraonicu i trpezariju).

- Često igramo upravo u vrtićima i vrlo dobro znamo kako je mališanima i osoblju na ovim vrućinama. Voleli bismo da akcija u potpunosti uspe i da se deci pomogne bar na ovaj način - kaže Siniša Milić, glumac „Pozorišta iz kofera".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.