Prva praktična škola zadrugarstva u Novom Slankamenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2017, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva praktična škola zadrugarstva u Novom Slankamenu

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić posetio je danas Zemljoradničku zadrugu "Voćar Slankamen" u Novom Slankamenu i predstavio prvu praktičnu školu zadrugarstva u Srbiji.

Krkobabić je sa direktorom Voćar Slankamena Nikolom Kotarcem potpisao, na plantažama voća u Novom SlankamEnu, Sporazum o dugoročnoj saradnji i projektu pod nazivom "Praktična škola zadrugarstva", saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Udruživanje 42 zadrugara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Zemljoradničku zadrugu "Voćar Slankamen" Novi Slankamen je zaista impresivan poduhvat koji želimo da sledimo u celoj Srbiji, pogotovu u brdsko-planinskim i pograničnim područjima", rekao je Krkobabić.

Praktična škola zadrugarstva radiće po potrebi na volonterskim osnovama za potrebe svih zainteresovanih sadašnjih i budućih zadrugara, u okviru misije Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela".

Prema finansijskim mogućnostima, planirana su i stručna predavanja eminentnih stručnjaka.

"Ovo je izuzetan dan za zadrugarstvo Vojvodine i cele Srbije. Praktična škola zadrugarstva - Zemljoradnička zadruga Voćar Slankamen u Novom Slankamenu služi na čast zadrugarstvu cele Srbije. Očekujemo da ovde dolaze zadrugari iz svih krajeva naše zemlje - da se posavetuju, da razgovaraju, da steknu znanje, da vide praktično kako funkcioniše dobra zadruga", rekao je Krkobabić.

Dodaje, oni će moći da se uvere kako može oko 40 domaćina da se objedini i da ima svoje zasade, svoju hladnjaču izuzetne vrednosti kapaciteta više od 3.000 tona, kako može da se izveze 8.000 tona voća u Rusiju, a deo i u EU.

On je posebno istakao da je izuzetno bitno što su misiju oživljavanja zadrugarstva u Srbiji zdušno podržali najumniji ljudi Odbora za selo SANU, na čelu sa predsednikom odbora akademikom Draganom Škorićem, kao i uvaženi profesori poput profesora Zorana Keserovića, najvećeg stručnjaka za razvoj voćarstva u Srbiji.

"Osnivaju se nove zadruge. U petak potpisujemo prve ugovore. Zadrugarstvo je probuđeno. Mi osnivamo nove i dižemo na noge postojeće zadruge".

Akademik Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo SANU, dao je punu podršku akciji oživljavanja zadrugarstva i istakao je da je dobra ideja da Zemljoradnička zadruga "Voćar Slankamen" Novi Slankamen bude praktičan primer kako može i kako treba da izgleda jedna zadruga.

Kotarac je naglasio da to što rade ministar Krkobabić i Vlada Srbije u istoriji zadrugarstva je do sada nepoznato, a za zadrugare i zadrugarstva dragoceno.

Zemljoradnička zadruga "Voćar Slankamen" Novi Slankamen će biti pravi primer praktične škole zadrugarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.