Prototip robotske ruke u 3D formatu dobio britansku nagradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2015, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prototip robotske ruke u 3D formatu dobio britansku nagradu

Izumitelj prototipa robotske ruke u 3D formatu, koja može da bude jeftinija i dostupnija hendikepiranim osobama, osvojio je britansku nagradu "Džejms Dajson", prenela je  televizijska mreža Bi-Bi-Si. Izumitelj, 25-godišnji Džoel Gibard, izjavio je da namerava da taj proizvod počne da prodaje naredne godine.

Prototip ruke je lagana proteza koja može da se prilagodi svakom pacijentu i biće jeftinija od trenutnih proteza, dodao je Gibard navodeći da će ona koštati oko 2.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << funti.

Obična proteza za ruku košta oko 2.000 funte, ali one koje mogu da pokreću prste koštaju od 20.000 do 60.000 funti.

Nova ruka će funkcionisati pomoću mikroelektričnih signala koje će detektovati pokrete mišića preko senzora koji će biti zalepljen na kožu gornjeg dela ruke pacijenta. Pacijent će tako moći da kontroliše stisak šake kad se rukuje.

Gibard je rekao da nova ruka ipak ima neka ograničenja. Pacijent će moći da sa poda ; podigne neki predmet, ali neće moći, na primer, ; jaje, jer bi mogao da ga razbije.

Nagrada "Džejms Dajson" ustanovljena je 2004. godine i dodeljuje se za dostignuća u industrijskom dizajnu mladih studenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.