Proslava Spasovdana, u Beogradu bez litije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 00:12

Proslava Spasovdana, u Beogradu bez litije

Liturgijom koju je služio patrijarh Irinej u Vaznesenjskoj crkvi, grad Beograd danas obeležava slavu - Vaznesenje gospodnje, poznatiju kao Spasovdan, ali ove godine, zbog korona virusa, bez litije na ulicama.

Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, koji je ovogodišnji domaćin slave.

Liturgiji su prisustvovali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugi zvaničnici grada, brojni crkveni velikodostojnici i, u manjem broju nego inače, građani Beograda.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je Beograđanima slavu i rekao da je to jedan od najlepših praznika u prestonici.

On je podsetio da je Spasovdan gradska slava od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za prestonicu.

"Ovo je divan praznik i koristim priliku da svima čestitam. Prošle godine sam ja bio domaćin slave i to mi je bila velika čast i veliko zadovoljstvo, dok je ove godine gradski urbanista Marko Stojčić, koji je dao doprinos celokupnoj organizaciji", rekao je Radojičić.

Naveo je da ove godine zbog korona virusa nije organizovana tradicionalna litija ulicama grada.

"Spasovdan se duboko u svim našim srcima i željama slavi među svim Beograđanima", rekao je on.

Hristos je pokazao da je jači od smrti

Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem Hristos je pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: "Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen."

Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha utešitelja, i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri - odatle naziv Spasovdan.

Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio, nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Opraštanje sa Vaskrsom

Večernja služba, koja se služi u sredu uoči Vaznesenja, vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom.

Početak i kraj službe se, na taj dan, vrši isto kao i na sam Vaskrs. Ponovo se pevaju radosna stihovi: "Neka vaskrsne Bog i rastoče se neprijatelji Njegovi..." i "Evo dana koji je stvorio Gospod, uzradujmo se i uzveselimo se u njemu...".

Spasovdan je slava manastira Visoki Dečani, Beograda, Banjaluke, Nevesinja, Istočnog Novog Sarajeva.

Koliki je značaj Spasovdana govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjevekovne države Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.