Izvor: Magyar Szó, 01.Avg.2015, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proporcionalno zapošljavanje

Vlada je prihvatila predlog promene nacrta zakona koji reguliše maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru, odnosno o evidenciji zaposlenih u javnom sektoru koji je izradio Savez Vojvođanskih Mađara, a koji se odnosi na proporcionalno zapošljavanje. Time je ostvarena dvadesetpetogodišnja težnja vojvođanskih mađarskih političara, kako je na to ukazao Balint Pastor, poslanik SVM-a u republičkom parlamentu.

  - Postigli smo veliki pomak na polju proporcionalnog zapošljavanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << Time je ostvarena dvadesetpetogodišnja težnja vojvođanskih mađarskih političara, jer je ovo prvi put da zakon nalaže da se vodi evidencija zaposlenih u javnom sektoru i o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih, odnosno da se pri otpuštanju ili eventualnom zapošljavanju mora voditi računa o nacionalnom sastavu stanovništva, o prisustvu nacionalnih manjina u javnoj sferi, odnosno zvaničnom jeziku. Ovo je ostvarenje jednog elementa koalicionog sporazuma sklopljenog između SVM-a i Srpske Napredne Stranke. U Karpatskom basenu je vojvođanska mađarska zajednica prva kojoj je uspelo da obaveže državu na vođenje ovakve evidencije. To je osnov da možemo postići pomak u sledećim godinama na polju proporcionalnog zapošljavanja – ukazao je Pastor.

  Poslanik je dodao: država će evidenciju o nacionalnoj pripadnosti, odnosno o jeziku školovanja zaposlenih u javnom sektoru voditi od septembra 2016. godine. To znači da će se za 13 meseci početi sa sastavljanjem evidencije koja će sadržati i ovakve podatke. Do tada će se nadležni baviti obradom postojećih podataka, jer je prvenstveni cilj ovog nacrta zakona taj, da se isplate mogu pratiti za svaku zaposlenu osobu posebno.

Pastor je naglasio: evidencijom će rukovati ministarstvo finansija, a nakon 12 meseci će taj posao biti predat ministarstvu za državnu upravu, gde će se sastaviti statistika o nacionalnoj pripadnosti i o jeziku školovanja.

  - Evidencija se mora sastaviti uz poštovanje odredbi Zakona o zaštiti podataka i ustavnih ograničenja. Ne treba se bojati te evidencije, jer se u proteklih pet godina dokazalo da niko nije negativno diskriminisan zbog toga što je njegovo ime bilo prisutno na listi građana sa pravom glasa na izborima za nacionalne manjine. Istovremeno je evidencija preduslov da postignemo napredak na polju proporcionalnog zapošljavanja – naglasio je Pastor ukazujući na činjenicu da je ovaj korak presedan. Dodao je da će ovaj presedan biti od važnosti i prilikom usvajanja zakona o javnim službenicima, odnosno zakona o lokalnim i pokrajinskim javnim službenicima, koji se očekuje dogodine.

O predlozima promene nacrta zakona, vlada je dala pozitivno mišljenje, kao što je to učinio i nadležni skupštinski odbor, tako da o tom predlogu skupština neće glasati posebno u petak, jer će ovi predlozi biti sastavni deo nacrta zakona.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.