Promocija zanimanja medicinski fizičar u Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2016, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija zanimanja medicinski fizičar u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj"

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu danas u 12.40 časova, u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, organizuje promociju zanimanja medicinski fizičar.

Prirodno-matematički fakultet, koji školuje medicinske fizičare, zajedno sa kolegama sa Instituta za onkologiju Vojvodine i Odeljenja za Onkoterapiju Univerziteta u Segedinu, realizuje prekogranični projekat MEFISTE (Cooperation in medical physicist training and education - Mephyste) iz oblasti obrazovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i obuke medicinskih fizičara.

Kancer je globalni zdravstveni problem i drugi je najčešći uzrok smrtnosti u razvijenim zemljama. Više od polovine pacijenata se upućuje na zračenje, a kvalitetu lečenja doprinosi stanje opreme kao i obučenost osoblja. Medicinski fizičari su ključni tehnički deo radioterapijskog tima.

Osim u oblasti radioterapije, medicinski fizičari su deo medicinskih timova u oblasti nuklearne medicine, dijagnostike i zaštite od jonizujućeg zračenja, navodi se u saopštenju.

Prirodno-mateimatički fakultet u okviru projekta organizuje niz interesantnih predavanja koja će srednjoškolcima približiti čime se fizičari bave, od fundamentalnih istraživanja, pa sve do potpuno primenjenih poslova, od izuzetne važnosti za zdravlje čoveka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.