Promocija kulturnog nasleđa u Staparu - na zgradi Zadružnog doma osvanuo mural

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 12:12

Promocija kulturnog nasleđa u Staparu - na zgradi Zadružnog doma osvanuo mural

Zgrada Zadružnog doma u Staparu dobila je mural sa temom Staparskog ćilima, a cilj je promocija kulturnog nasleđa u turističke svrhe. Mural je urađen u okviru akcionog plana INTERREG projekta DANURB+, a oslikali su ga Dejan Ivanović (Wuper) i Nikola Mihajlović (Kori).

"Zahvalni smo na podršci jer sada centar sela ukrašava mural, koji skreće pažnju na prostorije Udruženja gde se danas proizvodi Staparski ćilim. Naše Udruženje ima petnaest članica, aktivnih tkalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ima pet. Udruženje se bavi promocijom, a ujedno i osnaživanjem žena i turističkom ponudom, tako da smo imali već prvu turu turista koji su došli u obilazak prostorija i naše radionice, a takođe su se i slikali pored murala", kazala je Mira Kovačev, predsednica Udruženja žena "Staparska ruža".

Kako je saopštio Grad Sombor, DANURB+ je EU projekat koji uključuje šest podunavskih zemalja s temom korišćenja kulturnog nasleđa za promociju gradova na toku Dunava, gde je iz Srbije glavni partner na projektu Arhitektonski fakultet iz Beograda, a JKP "Prostor" Sombor je pridruženi partner.

"Poznato je da Grad Sombor ima mnoštvo materijalnih i nematerijalnih kulturnih vrednosti uz to i dosta prisustva komplementarnih prirodnih vrednosti.Takođe, imamo multikulturalnost, bogatu gastronomsku ponudu, tako da imamo čime da privučemo turiste iz različitih delova Evrope i celog sveta", rekla je Jovana Miljević, pomoćnica gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i turizma.

"U prvom planu su Bezdanski damast i Staparska ruža, a mi smo kroz seriju sastanaka došli do Staparske ruže, da pomognemo vidljivost njih i njihovog ćilima. Zato smo izabrali mural, jer je ovo državni put, da svakome ko nema veze sa ovom pričom skrene pažnju, staće, slikaće mural, ljudi će im ispričati, a gore su i prostorije u kojima oni mogu i da kupe nešto", naglasila je ispred JKP "Prostor", Dragana Siljanović Kozoderović, arhitekta i urbanista u Sektoru za prostorno planiranje.

Kako su naglasili nadležni grada Sombora, završna konferencija DANURB+ projekta održaće tokom decembra u Budimpešti, a to će značiti promociju atlasa i sajta na kojem će biti platforma za sve turiste koji se odluče za podunavsku rutu. Svaki turista koji otvori platformu videće i Sombor koji će predstaviti preko 100 raznih zanimljivih stvari koje obavezno treba posetiti, sa opisom i koordinatama za navigaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.