Promocija knjige Žumberački uskoci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige "Žumberački uskoci"

U knjižari "Most" u Novom Sadu za sutra je najavljeno veče sa Draganom Vukšićem, autorom knjige "Žumberački uskoci - unijaćenje i odnarođivanje".

Vukšić je pukovnik u penziji, sa dugogodišnjim vojnodiplomatskim iskustvom, Srbin iz Žumberka, oblasti na granici Hrvatske i Slovenije, gde su Srbi prvi put naseljeni u cilju formiranja vojne krajine za odbranu Habzburške monarhije od Turske.

Knjiga se može najaviti i kao istina o Srbima u Žumberku koji su, uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pritiscima Rimokatoličke crkve kroz vekove, sačuvali svoju veru i posebnost.

Autor i sada živi na tom prostoru i svedok je te istrajnosti u čuvanju svoje vere i običaja.

Za život tamo kaže da je "surov", a predeo retko naseljen, bez dobrih saobraćajnih veza i uslova za ekonomski napredak.

Istovremeno, Srbi iz Žumberka su i lojalni građani Republike Hrvatske. Tokom rata u Hrvatskoj devedesetih godina u Žumberku nije bilo borbenih dejstava.

Izdavači u Srbiji su IK "Prometej" i IK "Tiski cvet".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.