Promocija dela Ivana Iljina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2016, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija dela Ivana Iljina

Izdavačka kuća "Bernar" održaće u četvrtak 14. aprila u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada sa početkom u 19:30 časova, promociju dela Ivana Aleksejeviča Iljina, jednog je od najvećih umova Rusije 20. veka.

Na promociji će govoriti Boško Milosavljević i Nikola Drobnjaković, urednici u ovoj izdavačkoj kući.

"Ivan Aleksejevič Iljin je osuđen na smrt, pa prognan iz otadžbine, koju je voleo, slavio i branio kao niko pre. Njegova hrišćanska filosofska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << misao utemeljena na ocima pravoslavne crkve zaista je pravi svetionik svim mislećim slovenskim intelektualcima", navodi se u saopštenju organizatora.

Uz barona Vrangelja, Ivana Bunjina i mitropolita Hrapavickog, jedan je od najznačajnijih simbola ruske emigracije. Smrtna kazna mu je zamenjena progonstvom i iz Rusije je oteran početkom dvadesetih godina prošlog veka, zajedno sa Nikolajem Berđajevim i Sergejem Bulgakovim. Sva trojica u emigraciji će raditi mnogo - napisaće ogroman broj tekstova, studija i filosofskih traktata.

"Ne umanjujući značaj drugih ruskih religioznih filosofa, Iljin stoji na posebnom mestu. To je čovek koji je uspeo da pronikne u suštinu društvenih i duhovnih sistema koji su bili i biće aktuelni, a danas je verovatno najčitaniji ruski mislilac, i to ne samo u granicama svoje otadžbine", ističe se u saopštenju.

553

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.