Promenada mobilnosti danas u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2015, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Promenada mobilnosti" danas u Novom Sadu

Novi Sad će danas, od 14 do 22 časa, dobiti "Zonu alternativnog saobraćaja" - Jevrejska ulica u centru grada biće zatvorena za saobraćaja i, uz bogat edukativno-zabavni program, ovorena za šetnju, vožnju bicikla, rolera, skejta ili posebno konstruisanih nemotornih vozila.

Ovim programom Novi Sad se uključuje u obeležavanje "Evropske nedelje mobilnosti", kampanje koja se svake godine realizuje od 16. do 22. septembra i ima za cilj promociju održivih vidova transport u gradovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravlja i unapređenje kvaliteta života.

Jevrejska ulica biće zatvorena več od 14 časova, a otvaranje "Promenade mobilnosti" zakazano je za 15 časova.

Osim slobodne vožnje i revije, predviđen i bogat i zanimljiv edukativni program za sve generacije.

Biće održan javni čas bezbednosti u saobraćaju, a auto-škola pripremila je simulaciju odnosa automobila i bicikla u saobraćaju i potencijalno opasnih situacija koje mogu da se dese.

Posetioce očekuje izložba starih bicikala, prezentacija igre "Bike polo", "Puž vožnja", kao i likovna radionica.

Muzički program počinje u 18 časova nastupom novosadskog benda "CRASX2", a za zatvaranje "Promenade" najavljeni su atraktivni plesači i žongleri sa vatrom.

Realizaciju kampanje "Evropska nedelja mobilnosti" u Novom Sadu organizuje Biciklistički klub "Fruškogorac", u saradnji sa brojnim udruženjima, institucijama, grupama i pojedincima.

Od 2002. "Evropska nedelja mobilnosti" kroz mnogobrojne aktivnosti utiče na izbor načina prevoza u gradovima, na poboljšanje zdravlja i unapređenje kvaliteta života građana.

Lokalne vlasti se podstiču da koriste "Evropsku nedelju mobilnosti" za testiranje novih mera u cilju unapređenja održivih vidova transporta, pronalaženje novih rešenja za smanjenje učešća putničkog autobila u saobraćajnom toku čime se direktno utiče na smanjenje emisije a istovremeno povećava kvalitet vazduha, navodi se na portalu Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

Ovogodišnja tema je multimodalnost pod sloganom „Izaberi pravu kombinaciju" koja treba da podstakne ljude da razmišljaju o različitim vidovima prevoza koji su im na raspolaganju, i da odaberu najefikasniji način prevoza pri obavljanju putovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.