Projekcija filma Oluja nad Bačkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekcija filma "Oluja nad Bačkom"

"Oluja nad Bačkom" je priča o tragičnoj sudbini Srba, ali i Hrvata, pa čak i Mađara posle ulaska mađarskih okupacionih trupa u Bajmok, Rastinu, Mišićevo i Aleksu Šantić 1941. godine.

Tada su u radne logore u Barču i Šarvaru u Mađarskoj odvedeni stanovnici ovih mesta, a više od hiljadu ih se nije vratilo.

Porodica Jovana Vukobratovića iz Rastine je među onima koje su dobro zapamtile mađarsku okupaciju.

"U logorima u Mađarskoj stradale su mi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sestra od ujaka, tetke, a majka mi je spašena zahvaljujući pravoslavnoj crkvi i dovedena je Savino selo", svedoči Jovo Vukobratović.

"Prvo smo snimali u Šarvaru , a onda smo zahvaljujući Jovi Vukobratoviću upoznali ljude koji su boravili u logorima i tako je sve počelo", kaže Đorđe Šibalić, autor filma i snimatelj.

Dokumentarni film "Oluja nad Bačkom" snimljen je 2013. godine, a prvi put je prikazan na nacionalnoj televiziji Mađarske 2014. godine za vreme meseca srpske kulture. U sali gradske biblioteke "Karlo Bjelicki" u Somboru prikazan je i deo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.