Projekat osnaživanja žena u selima Šumadije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2019, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat osnaživanja žena u selima Šumadije

Osnaživanje žena na selu projekat je koje manje opštine iz Šumadije, poput Knića imaju poslednjih godina u svom programu i budžetu. Kroz osnivanje udruženja žena najbolje se ostvaruje spoj tradicionalnih zanata i običaja šumadijskih sela koji na ovaj način prevazilaze običan hobi i postaju zanimanje.

Članice Udruženja žena narodna radinost iz Knića spojile su ljubav prema takozvanim ženskim starim zanatima, vezu, heklanju, necanju i tkanju sa druženjem i učenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novih veština.

Iako udruženje postoji samo dve godine već ima dvadeset članica a cilj ovih žena je da se kroz radionice privuče i mlađa populacija.

„Savetujem im da se uključe jer immo dosta neiscrpne naše kulture i treba da se vratimo staroj kulturi i našim običajima. Volela bih da se mladi uključe. Da ne poverujete ali krala sam zanat. Moja majka nije imala baš vremena da to radi ali ja sam učila od drugih i sama sam učila jer me je mnogo sve to interesovalo", kaže Zorka Milutinović.

„Skoro sam se uključila. Ja sam i pre udruženja radila čarape, kecelje, vezla sam, heklala, to me vuče da radim i volim to da radim. Izađemo iz kuće, malo se podružimo, jedna drugoj damo neki savet, neki predlog. Pletem čarape, džempere, prsluke svašta nešto što se radi ručno", kaže Milica Obradović, Udruženje žena narodna radinost iz Knića.

Ana Milosavljević sa 28 godina je jedna od najmlađih članica udruženja. Uvek su je zanimali narodni običaji, nošnje i tradicija. Iako je sve počelo kao hobi kroz udruženje je preraslo u umetnost i zanat.

„Prvo je moja majka počela da slika, pa sam onda i ja sa njom počela. Nakon toga smo zajedno počele da pletemo, a ona me učila i da heklam, da vezem, da šijem. Mnogo mi je sve interesantno prvo zato što je to za žene, a drugo izađe se malo iz kuće, družimo se, naučim dosta od starijih članica. Mnogo mi je interesantno I da idemo po manifestacijama i da se upoznajemo sa drugim udruženjima", kaže Ana Milosavljević.

Podrška opštine Knić nije izostala i kroz osnivanje ovakvih udruženja ostvaruje se i zamisao osnaživanja žena na selu.

„Dobili smo subvencije u vrednosti od 50 000 dinara, kupile smo razboj i mašinu za šivenje, obećali su nam i neki proctor za izlaganje tako da imamo veliko razumevanje od opštinske uprave i veliku pomoć i podršku", kaže Gordana Radovanović, predsednica Udruženja.

Domaća hrana, zdravi proizvodi, suveniri, vezane kecelje, vunene čarape, necani jastuci i narodna nošnja napravljena spretnim rukama ovih žena čuva se od zaborava a u isto vreme i nastavlja tradiciju porodičnih zanata u knićanskom kraju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.