Projekat Život na dijalizi u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2021, 13:32

Projekat "Život na dijalizi" u Kikindi

U okviru projekta ''Život na dijalizi'', koji sprovodi Udruženje dijaliziranih, transplantiranih i bubrežnih invalida Kikinde, cilj je da se ukaže na uticaj fizičke aktivnosti kod pacijenata na hemodijalizi. Preporuka je da se redovno obavljaju umerene fizičke aktivnosti, koje ne bi smele da budu naporne, odnosno da ih pacijenti prilagode sebi u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem.

Zvonku Varađaninu je sa svojih 30 godina prestao rad bubrega, ali je nakon godinu dana dijalize, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobio priliku za nov i normalan život jer mu je transplantiran očev bubreg. Međutim, putovanja, izleti, druženja i uživanje, trajalo je 13 godina, kada je i transplantirani bubreg prestao da funkcioniše. Od tada pa do današnjih dana tri puta nedeljno, po četiri i po sata, ide na dijalizu u kikindsku Opštu bolnicu.

''Teško je da se vratite opet iz normalnog života na dijalizu, ali moramo da se borimo jer smo ipak mi nešto mlađi u odnosu na druge pacijente koji smo na dijalizi, pa treba da utičemo na starije jer oni zaista teško podnose terapiju i možemo da im puno pomognemo'' – kaže Zvonko Varađanin, bubrežni invalid.

U okviru projekta ''Život na dijalizi'', koji sprovodi Udruženje dijaliziranih, transplantiranih i bubrežnih invalida Kikinde, cilj je da se ukaže na uticaj fizičke aktivnosti kod pacijenata na hemodijalizi. Preporuka struke je da se redovno obavljaju umerene fizičke aktivnosti.

‘’Treba da to budu kretanja koja njima prvenstveno prijaju, koja će im poboljšati ostale njihove funkcije, pre svega rad srca, pluća, kao i njihovog lokomotornog aparata. Održavajući svoje telo oni na najbolji način pomažu svojim bubrezima i tom procesu u kom se nalaze, kako bi on bio što bolji’’ - dodaje Svetlana Mirčić Vukobrat, profesor fizičkog vaspitanja.

Na osnovu dosadašnjih aktivnosti u okviru sprovedenog projekta, praksa je dala pozitivne rezultate, tako da će se i u narednom periodu nastaviti sa jačanjem saradnje svih udruženja na teritoriji Vojvodine, kako bi što veći broj bubrežnih invalida bio informisan i pre svega prepoznat u društvu.

‘’Mi kao udruženje gledamo da na sve moguće načine da svaki problem sa kojim se pacijenti obrate, bilo da je to ostvarivanje prava na penziju, na socijalnu zaštitu, odnosno na bilo koju situaciju koju nisu u situaciji da sami reše, mi smo uvek tu’’ – podseća Drenka Varađanin, sekretarka Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i bubrežnih invalida Kikinde.

Projekat pomažu Grad Kikinda i resorno ministarstvo. Prema podacima, na području Kikinde trenutno je stotinak pacijenata na dijalizi, koji se poslednjih meseci, uprkos svemu, bore da na bilo koji način nabave novi EKG aparat neophodan za njihovo kvalitetnije lečenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.