Projekat Podrška razvoju niske emisije ugljenika i klime u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat "Podrška razvoju niske emisije ugljenika i klime" u Somboru

Sombor će biti prvi grad u Srbiji u kome će biti pokrenut projekat "Podrška razvoju niske emisije ugljenika i klime u gradovima Srbije".

Početak realizacije jednogodišnjeg projekta ozvaničen je potpisivanjem memoranduma između grada Sombora i evropske kancelarije Global Green Grow Instituta (GGGI).

Saobraćaj, upotreba fosilnih goriva, industrija, sve su to zagađivači koji doprinose povećanju emisije ugljenika, a što dovodi do povećanja zagađenosti vazduha >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u urbanim sredinama. Zato promene moraju početi tamo gde zagađenje i nastaje u lokalnim sredinama.

"Strategija urbanog razvoja u Republici Srbiji koja se odnosi na sva urbana naselja usvojene je ove godine i činjenica je da su urbana naselja najveći zagađivači. Zato je važno da se rade strateški planovi i ovaj projekat u Somboru je jedan pionirski poduhvat. Od 60–tih godina prošlog veka temperatura u urbanim sredinama porasla je za oko dva stepena", kaže Siniša Trkulja, iz ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Iz evropske kancelarije GGGI instituta imaju i konkretne preporuke na čemu se u Somboru mora raditi kako bi Somborci živeli u čistijem i zdravijem gradu.

"Četiri su prioritetne oblasti. To je energetska efikasnost, upotreba obnovljivih izvora energije, pitanje grejanja i mogućnosti korišćenja geotermalnih izvora. Treba od te četiri oblasti videti šta su prioriteti", kaže Julia Godin, iz evropske kancelarije GGGI.

Projekat "Podrška razvoju niske emisije ugljenika i klime u gradovima Srbije" pomoći će vlada Mađarske.

Nakon godinu dana u Somboru će se znati koji su izvori povećane emisije ugljenika i kojim merama se to zagađenje može smanjiti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.