Projekat Droge i bezbednost u saobraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 10:42

Projekat "Droge i bezbednost u saobraćaju"

Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat “Droge i bezbednost u saobraćaju”. U okviru projekta planirano je predavanje učenicima četvrtog razreda Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”. Predavanje će se održati 13.decembra 14 časova.

Edukacija je usmerena ka upoznavanju učenika sa rizicima koje konzumiranje psihoaktivnih supstanci, kao i sa posledicama, posebno u saobraćaju.

Najnovija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istraživanja kažu da sve veći broj učesnika u saobraćaju za volan seda pod uticajem droge.

Prema internacionalnim anketama o upotrebi droga i zdravlju u 2018. godini, 20,5 miliona ljudi starijih od 16 godina je upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola u protekloj godini, a 12,6 miliona je vozilo pod dejstvom zabranjenih droga.

Istraživanja su takođe pokazala da muškarci česće nego žene voze pod dejstvom droge ili alkohola. Veći procenat odraslih u dobi od 21 do 25 godina vozi nakon uzimanja droge ili alkohola nego onih od 16 do 20 godina ili odraslih od 26 ili više godina.

Aktuelno nema tačnih podatka o nesrećama izazivanih vožnjom pod dejstvom droge, ali procene pokazuju da je skoro 44 odsto vozača u saobraćajnim nesrećama sa fatalnim ishodom bilo pozitivno na drogu.

MUP Policijska uprava Novi Sad je sprovela testiranje vozača na prisustvo PAS i utvrdila da je od testiranih 158 vozača 66 bilo pozitivno.

Često povređivanje se dešava ukoliko je učesnik u saobraćaju pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci zbog uticaja navedenih supstanci na psihomotorne veštine i narušenog kognitivnog funkcionisanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Projekat “Droge i bezbednost u saobraćaju”

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 07.Dec.2022

NOVI SAD – Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat “Droge i bezbednost u saobraćaju”. U okviru projekta planirano je predavanje učenicima četvrtog razreda Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”. Predavanje će se...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.