Proizvodnja u Azotari stala, raskid kupoprodajnog ugovora pitanje dana!?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja u "Azotari" stala, raskid kupoprodajnog ugovora pitanje dana!?

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju izvršiće 5. januara vanrednu kontrolu u "Azotari" Pančevo s obzirom na to da vlasnici ne poštuju kontinuitet poslovanja i da je proizvodnja stala, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Na osnovu kontrole biće doneta odluka o eventualnom raskidu kupoprodajnog ugovora o privatizaciji "Azotare" Pančevo, a Ministarstvo ekonomije ovaj problem izneće na prvoj narednoj sednici Vlade Srbije, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obuhvata nadležnosti više ministarstava.

Odluka o kontroli rezultat je dogovora sa sindikatima "Azotare" Pančevo, a cilj sastanka koji je sa predstavnicima Ministarstva ekonomije održan danas bio je sagledavanje trenutnih problema koji zahtevaju hitno preispitivanje poslovanja "Azotare" i hitnu kontrolu poštovanja odredbi kupoprodajnog ugovora od strane vlasnika.

Predstavnici Ministarstva ekonomije preneli su predstavnicima sindikata da u sredu, 31. decembra 2008. godine ističe rok u kome vlasnici treba da uplate 3,3 miliona evra zbog kršenja odredbi kupoprodajnog ugovora.

Sindikatima je upućena i molba da uklone blokadu sa pruge Industrijskog koloseka čime se ugrožava poslovanje Petrohemije i čime je zaustavljeno poslovanje Petrohemijske fabrike sintetičkog kaučuka u Elemiru što potencijalno predstavlja opasnost za izbijanje ekološke katastrofe zbog zastoja u proizvodnji ove dve fabrike, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Radnici pančevačke "Azotare" blokirali su pre nekoliko dana ulaz u fabriku i prugu za prevoz robe iz Rafinerije i "Petrohemije", zahtevajući da predstavnici resornih ministarstava dođu i objasne šta će biti sa fabrikom.

"Azotara" Pančevo nekada najveća fabrika amonijaka i veštačkog đubriva mesecima ne radi a više od hiljadu radnika četiri meseca nije dobilo platu, a za stanje u fabrici optužili su aktuelno rukovodstvo i vlasnike firme.

Vlasnici "Azotare" su 2006. godine postale dve litvanske kompanije i srpski Univerzal holding.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.