Program izložbe o Petru Lubardi u Kući legata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2017, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program izložbe o Petru Lubardi u Kući legata

Autorsko predavanje mr Milane Kvas, Lubarda i Beljanski: portret prijatelja, biće održano danas u 18 časova u Kući legata, u okviru programa izložbe posvećene Petru Lubardi. 

Za Pavla Beljanskog, sakupljanje likovnih dela bilo je neraskidivo povezano s neposrednim kontaktima s umetnicima, koji su često prerastali u bliska prijateljstva. Poznanstvo Lubarde i Beljanskog započelo je u Parizu krajem treće decenije prošlog veka. Kontakti su postali prisniji nakon umetnikovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povratka u Beograd, gde će 1933. godine Pavle Beljanski biti venčani kum Petra Lubarde i istoričarke umetnosti Jelene Jovanović.

Na osnovu sačuvanih Lubardinih pisama i devet remek-dela iz Spomen-zbirke, mogu se pratiti slikarev međuratni umetnički razvoj, afirmacija na međunarodnoj i jugoslovenskoj sceni, ali i kretanja Pavla Beljanskog (Pariz, Beograd, Crnogorsko primorje, Rim), njegovo napredovanje u službi, te bitne etape iz istorije formiranja kolekcije.

Priča o Petru Lubardi i Pavlu Beljanskom biće upotpunjena i relacijama slikara s drugim umetnicima čija dela se čuvaju u Spomen-zbirci, zahvaljujući posebnom segmentu postavke izložbe „Petar Lubarda 1907–1974–2017": umetnička dela i dokumenti ukazuju na veze Petra Lubarde sa Milom Milunovićem, Sretenom Stojanovićem, Markom Čelebonovićem, Ljubicom Cucom Sokić, kao svedočanstvo o jedinstvenom krugu prijateljstva umetnika sa kolekcionarem Pavlom Beljanskim.

Nakon zapaženog gostovanja u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici (3. avgust – 2. septembar) i uspešnog prikazivanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (7. septembar – 5. novembar), izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017, otvorena je Kući legata u Beogradu (9. novembar 2017 – 6. januar 2018. godine). Izložba predstavlja deo zajedničkog projekta Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika. Celokupan projekat realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji. Medijski pokrovitelji su RTV Srbije, RTV Studio B, RTV Vojvodine i Radio Beseda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.