Profesorka matematike iz Vršca od gline pravi čudesne figurice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2019, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesorka matematike iz Vršca od gline pravi čudesne figurice

Vrščanka Danijela Radeka pravi lutke od polimerne gline. Iako neki od toga i žive, jer se gotove lutke prodaju po cenama od par stotina do par hiljada evra, Danijeli je to samo – hobi, jer ne želi da se rastane ni od jedne...

Danijela se oduvek bavi matematikom, i, kako kaže, nikada nije posebno negovala svoje umetničke sklonosti. Danas je profesorka, koja u slobodno vreme stvara neverovatne figure od polimerne gline. Zaljubljenik je u prirodu, što je u velikoj meri uticalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na razvijanje ovog hobija:

"Prvo sam počela da pravim nakit, magnete, razne stvari od papira – čestitke, obeleživače za knjige, i to sam prodavala i onda od tog novca kupovala hranu, suncokret, za prihranu ptica zimi. A onda sam htela da napravim sama jednu lutku koju ću moći da nosim u prirodu, koja će moći da pomera ruke i noge, da mogu da je postavljam u različite pložaje, fotografišem i tako promovišem lepote naše lokalne prirode", priča Danijela Radeka.

Tako su nastale zglobne lutke Vanesa i Pandora, Zerintia i Poliksena, beba Idas, sirena Ilia, Atalia, Aurelia, Lepisma Saccharina, koje su imena uglavnom dobile po nazivima dnevnih leptira. Tu je i Alisa u zemlji čuda, a Vile Proleće, Leto, Jesen i Zima predstavljaju godišnja doba na Vršačkim planinama, što je ilustrovano karakterističnim biljnim i životinjskim, često i zaštićenim vrstama koje ih okružuju.

"Za Godišnja doba mi je trebalo za svaku od njih po mesec dana. Za samu lutku nedelju-dve. Mislim da sam i zglobne lutke radila u proseku po dve nedelje. Zavisi od toga koliko imam vremena, ali je uglavnom tako, nikad ne bude nešto brže da se uradi. Glavu kad pravim, na primer, treba mi čitav jedan dan samo nju da napravim", objašnjava Danijela.

Materijali i alati za ove figure nisu baš ni jeftini, niti se mogu nabaviti u našoj zemlji, već se poručuju iz inostranstva, pa je Danijela za mnoge stvari pronašla zamene i alternativna rešenja, koja ne umanjuju kvalitet nastalih figura. I nijedna nije na prodaju.

Osim lutki, tu su i Jednorog Danijela, šumski meda, kao i čitav šahovski set u kojem se nadjačavaju timovi sova i miševa, a svoj portret dobio je i jedan Vrščanin, ljubitelj Pez figurica. Autorka čuva i svoje prve radove od grnčarske gline, ali oni ne napuštaju vitrinu, jer su krhki. A novi čudesni likovi strpljivo čekaju da budu stvoreni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.