Izvor: Magyar Szó, 22.Apr.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori sa odgovarajućim znanjem će dobiti licencu

Više od 200 profesora i stručnih saradnika je već pre više godina predalo ministarstvu obrazovanja molbu za licencni ispit. Pojedini radnici u prosveti su još 2006. godine uplatili iznos potreban za ispit na račun ministarstva, ali još uvek nisu uspeli položiti isti. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, javnu upravu i nacionalne zajednice radi na otklanjanju ozbiljnih birokratskih prepreka. Pokrajinski sekretar, Mihalj Njilaš, je juče izjavio da ima dobre vesti za pedagoge koji su proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << godina pokušali da dobiju licencu u Beogradu, u ministarstvu za obrazovanje.

- 2009. godine je promenjen zakon i od tada je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, javnu upravu i nacionalne zajednice nadležan za osiguranje licenci, odnosno za organizovanje polaganja ispita. Pre 2009. godine mnogi su u Beogradu predali molbe za polaganje ispita. Pošto ministarstvo nije nadležno u organizovanju ispita, ove slučajeve su stalno prebacivali na naš sekretarijat. Uplate, koje su izvršene na račun ministarstva, nisu prebačene na pokrajinu. Uprkos tome što smo se dugo prepisivali sa ministarstvom, ovo pitanje do dan danas nije rešeno. Mi naravno ne možemo organizovati ispite dok troškovi istih nisu osigurani, što po ispitu iznosi oko 10 hiljada dinara. Rešili smo da sami rešimo ovo pitanje – dodaje sekretar.

Ministarstvo obrazovanja je u više navrata izrazilo svoju nameru da reši ovaj problem, ali uzaludno. Odgovornost je stalno prebacivana na ministarstvo finansija.

- Sredinom marta je pokrajinska vlada prihvatila odluku prema kojoj će privremeno isplatiti ove troškove, u visini od milion i osam stotina hiljada dinara i tako će se rešiti 200 slučajeva profesora koji čekaju da polože ispit. Kandidati sa odgovarajućim znanjem će dobiti licencu. Istovremeno ćemo zamoliti nadležne beogradske institucije i kandidate da potpišu ugovor sa kojim svoje zahteve predaju pokrajini. Nakon toga ćemo tražiti od ministarstva da iz republičkog budžeta prebaci taj novac u pokrajinski budžet – objašnjava Mihalj Njilaš.

Od 200 slučajeva, u 100 su zahtev za polaganjem ispita inicirali profesori koji predaju na nekom od jezika nacionalnih manjina. Oni naravno ispit mogu polagati na svom maternjem jeziku. Ukoliko u prosveti dođe do otpuštanja radnika, onda će pedagozi koji imaju odgovarajuće uslove za rad, koji uključuju i postojanje licence, biti zaštićeniji od onih koji nemaju te uslove, dodao je Njilaš.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.