Problem bacanja smeća na javnim okupljanjima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2021, 19:43

Problem bacanja smeća na javnim okupljanjima

Gomilu smeća u dvorištu studentskih domova ostavljaju studenti nakon žurke, dok se poluprazni kontejneri nalaze svega nekoliko metara dalje. Studenti donekle preuzimaju deo odgovornosti, tako što neki od njih po završetku žurke sakupe deo smeća u kese, ili ujutru, pretežno stanari domova, izađu da pomognu higijeničarkama iz domova i gradskoj čistoći.

"Događale su se određene inicijative od strane studenata Bajića i Vlahovića, i pomagali su čistačicama da pokupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smeće nakon žurke, što se događalo svaki vikend, da jutro nakon toga bude prepuno smeća, mada mislim da to nije rešenje, jer na samo nekoliko metara se nalaze kontejneri i mislim da treba da se poradi na ekološkoj svesti", saopštila je Anastasija Knežević, studenkinja Prirodno-matematičkog fakulteta i stanar doma “Slobodan Bajić”.

Prilikom javnog organizovanja žurki, sami organizatori su dužni da određeni prostor obezbede dovoljnim brojem korpi za bacanje smeća, dok su javna mesta za spontana okupljanja već unapred snabdevena istim tim korpama ili kontejnerima.

"Ukoliko je u pitanju obeležavanje nekog događaja ili organizovana žurka, potrebno je da organizatori prilagode prostor, tačnije obezbede prostor posudama za odlaganje smeća gde mladi mogu da bace sve ono što imaju. Kada govorimo o drugim vrstama okupljanja, odnosno o spontanim okupljanjima na javnim prostorima, a svi javni prostori, trgovi, da li je u pitanju Trg Republike ili Kej žrtava racije, svi prostori su snabdeveni dovoljnom količinom korpi za sitan otpad", saopštila je Danijela Jankov.

Iz svega prikazanog može se zaključiti da problem bacanja smeća na javnim okupljanjima jeste složen problem na koji utiče niz određenih faktora, ali ono što svaki pojedinac može da uradi u ovakvim situacijama jeste da svoj papir, limenku ili flašicu odloži u kantu za smeće ili u kontejner.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.