Privredna saradnja Srbije i Francuske biće još bolja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2019, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredna saradnja Srbije i Francuske biće još bolja

Privredna saradnja Francuske i Srbije je dobra, ali ima prostora da ona bude podignuta na znatno veći nivo, saglasni su u oceni francuski privrednici, koji su se danas sastali sa predstavnicima Pokrajinske vlade, Privredne komore Vojvodine i privrednicima iz Vojvodine.

Pokrajinska vlada zainteresovana je za direktna strana ulaganja, a Vojvodina ima potencijal da njene "elitne kompanije dođu na francusko tržište", izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Optimista sam da ćemo povećati robnu razmenu sa Francuskom. Za zemlja sada zapošljava u svojim kompanijama u Srbiji 13.000 ljudi, a Nemačka 50.000. To govori da ima mnogo prostora za razvijanje saradnje sa Francuskom, a današnji susret izrodiće konkretne dogovore o načinu te saradnje", rekao je Mirović.

"Preko francuskih kompanija, Francuska je do sada uložila u Vojvodinu preko 800 miliona evra. Želimo da kroz strane i direktne investicije, kroz zajedničko učešće na trećim tržištima, između ostalog na afričkom tržištu, dalje razvijamo saradnju sa Francuskom", rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević.

On kaže da je PKV prošle godine imala 360 miliona evra promet sa Francuskom, da je za prva dva meseca trend razmene nešto viši u odnosu na isti period prošle godine, te da je interes da Srbija i Vojvodina dalje razvijaju saradnju sa Francuskom, zemljom sa vodećom ekonomijom u Evropskoj uniji.

Francuski privrednik Rožer Butonea, koji je vlasnik fabrike za proizvodnju hidrauličnih dizalica, hidrauličnih ruku i platformi, kaže da je njegova kompanija zainteresovana da deo proizvodnje ostvari u Vojvodini.

"Smatram da bismo mogli ovde, u Vojvodini, da proizvodimo hidraulične ruke i platforme. Došli smo da se bolje upoznamo sa ovim tržištem i zainteresovani smo za distribuciju naših proizvoda u Vojvodini,pre nego i otvorimo proizvodnju u ovom regionu", rekao je Butonea.

Direktor Razvojne agencije Val d' Oaz, Žan Fransoa Benon kaže da već tri godine postoji aktivna saradnja između tri grada francuske oblasti Val d'Oaz sa Privrednom komorom Vojvodine.

"Zahvaljujući kvalitetnim političkim odnosima, stvorili smo odličnu bazu i za razvoj privrednih odnosa i drago mi je da vidim da će se to kroz konkretne dogovore realizovati tokom ovih sastanaka", rekao je Benon.

Predstavnik francuskog preduzeća za organsku proizvodnju, inače poreklom iz Srbije, Vladimir Jovanović, takođe je najavio da je njegova kompanija zainteresovana da deo svoje proizvodnje otvori u Vojvodini, gde je, kako je rekao, neophodno da ima mnogo više površina za organsku proizvodnju, kako bi se smanjila upotreba hemijskih proizvoda u poljoprivredi.

"Zainteresovani smo da ovde oformimo farmu i razvijamo seoski turizam i da deo organske proizvodnje ostvarimo u Vojvodini", rekao je Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Intenzivirana saradnja Vojvodine sa francuskim regijama

Izvor: Blic, 08.Apr.2019

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas, na Poslovnom forumu s Francuskom, u Privrednoj komori Vojvodine, istakavši da je ovaj forum prilika za veoma konkretne razgovore, kako bi se postojeća saradnja intenzivirala i proširila.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.