Privodi se kraju setva kukuruza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2021, 16:44

Privodi se kraju setva kukuruza

Setva kukuruza privodi se kraju i procene su da će ta žitarica zauzeti ovog proleća površine od oko milion hektara oranica. Usevi posejani u optimalnim agrorokovima nalaze se u fazi nicanja. S obzirom na to da su pojedini ratari, setvu kukuruza obavili u ranijim rokovima i tokom aprilskog nestabilnog vremena, stručnjaci apeluju da se obiđu parcele i proveri stanje useva.

Optimalan agrorok za setvu kukuruza kalendraski jeste od 5 do 25 aprila, a kroz produženi rok do 10 maja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Većina ratara, poštuje agrorokove setve ali i agroekološke uslove. Ima i onih proizvođača koji tu žitaricu seju i ranije, već krajem marta.

Ratari iz Kisača potvrđuju i pravilo nauke i struke da se moraju poštovati agroekološki uslovi u proizvodnji poljoprivrednih kultura.

Profesorka Dragana Latković sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, poručuje ratarima da obavezno obiđu parcele ,posebno tamo gde je setva obavljena u ranijim rokovima i tokom nestabilnog vremena u toku aprila .

"Sada obavezno svi moraju da obiđu svoje parcele,da vide u kakvom stanju se nalaze usevi i ako vide da kukuruz još nije nikao, moraju da pogledaju kako to seme izgleda ,da li je ono mekano i da li je smeđe boje i ako treba neke manje površine da preseju to još nije kasno.Sav kukuruz koji se poseje do 10.maja to nije suviše kasno ali je zato kasno posle 10 maja ,jer po rezultatima naših višegodišnjih ogleda ,svaki dan kašnjenja setve smanjuje prinos u proseku za 90 kilograma", rekla je prof.dr Dragana Latković, Poljoprivredni fakultet.

U narednom peruiodu na ratarima je, kako savetuje Profesorka Latković da pravilno odneguju useve , obave hemijske tretmane protiv korova kao i međurednu kultivaciju .

O ovoj, ali i o drugim temama iz oblasti agrara, pogledajte više u sutrašnjoj emisiji „Brazde“, koja je na našem prvom programu od 10 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.