Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatni časovi od 150 do 200 evra

Hemija, fizika i matematika bili su glavni bauk za osnovce, sudeći po tome da je najveći broj novosadskih učenika na popravni ispit pao upravo iz tih predmeta. Da bi spremili decu za popravni ispit i izbegli ponavljanje godine, roditelji će morati da izdvoje od 150 do 200 evra za najmanje 15 blok-časova iz ovih predmeta ili da se oslone na besplatnu jednonedeljnu pripremu, koju će svaka škola organizovati zasebno, pošto ih na to obavezuje zakon.



Iako se nigde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne vode precizni podaci o tome koliko novosadskih đaka završi na popravnom ispitu, po reakcijama uprava škola bi se dalo zaključiti da je situacija ove godine bolja nego ikad. Prosek učenika koji idu na popravni u jednoj školi sa sedam sveden je na samo tri učenika. Pojedine škole, poput „Koste Trifkovića" čak se hvale činjenicom da nijedno njihovo dete nije palo na popravni. Da li su generacije vrednije, program lakši ili su nastavnici postali popustljiviji, niko ne ume ili neće da odgovori.

- Teško je reći zbog čega, ali je činjenica da su ove godine svega tri učenika pala na popravni ispit. Doduše, mi smo škola koja se nalazi na specifičnom mestu, pa je i struktura roditelja takva da su uglavnom u pitanju visokoobrazovani ljudi koji i od dece očekuju uspeh - kaže Dragica Plačkić, direktorka škole „Jovan Popović".

Na popravni su padala, priča direktorka Osnovne škole „Vuk Karadžić" Mira Đurđev, najčešće deca koja su imala puno izostanaka iz različitih razloga, ili su tokom godine pretrpela znatne promene u svom porodičnom životu.

Kako pričaju školski psiholozi, razvod roditelja, smrt bliske osobe najčešći su razlozi da deca popuste u školi, mada se to često dešava i iz jednog sasvim jednostavnog razloga - puberteta, perioda kada, kažu u školama, „hormoni udare u glavu, a škola izgubi prioritet". Stoga i ne čudi što je najveći broj učenika koji padnu na popravni iz sedmog i osmog razreda. Oni koji su pali na popravni probleme su imali, kažu u školama, najčešće sa matematikom, fizikom i hemijom, mada su negativne ocene beležene i iz stranih jezika, pogotovo nemačkog, ali i biologije, pa i maternjeg jezika.

- Sve škole su po zakonu obavezne da pred popravne ispite organizuju pripremnu nastavu od najmanje pet vezanih blok-časova. Međutim, ovaj broj časova najčešće nije dovoljan, i to profesori znaju, pa se organizuje najmanje 10 časova. Prolazi se gradivo cele školske godine, njegovi najznačajniji delovi, a na poslednjem času profesor usmerava učenika na zadatke koje će imati na samom ispitu - priča Milan Spasojević, direktor škole „Kosta Trifković".

Pripremna nastava u školama je besplatna i u najvećem broju škola trajaće dve nedelje, od početka avgusta, pošto će ispiti biti organizovani oko 20. avgusta. Pojedine škole, poput „Đorđa Natroševića", ove časove održale su već po završetku zvanične školske godine.

- Popravni ispit nije samo prilika da se spase godina, treba mu pristupiti ozbiljnije, jer ako dete propusti gradivo čitave godine imaće problema i u svakom sledećem razredu. Zato bi bilo dobro da roditelji tome posvete pažnju i da, ako žele i mogu da plate pripremu, izdvoje novac za najmanje 15 blok-časova - savetuje nastavnica Dragana Petrović.

Profesori samo po preporuci

Blok privatnih časova iz matematike staje oko 10 evra, a najskuplji su časovi hemije, koji se naplaćuju i po 15 evra. Ujedno, najteže je i naći profesora hemije raspoloženog da drži privatne časove, pa se ovog posla uglavnom prihvataju studenti. Kako savetuju nastavnici, najbolje je profesora odabrati po preporuci, jer traženje po oglasnicima često može da da neželjeni rezultat - prazne roditeljske džepove i decu bez znanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.