Privatizacija Luke Novi Sad 2017. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacija Luke Novi Sad 2017. godine

Kupac Luke Novi Sad biće poznat sredinom 2017. godine, kada će biti sproveden tender, najavio je danas pomoćnik ministra zadužen za vodni saobraćaj Veljko Kovačević,   precizirajući da je do sada pristiglo oko 10 pisama o namerama evropskih i svetskih lučkih operatera zainteresovanih za tu luku.

Glavni kriterijum za izbor najboljeg ponuđača biće planirane investicije, koje će omogućiti  rekonstrukciju i širenje lučke infrastrukture u tom gradu, rekao je Kovačević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tanjugu. Kako navodi, glavni kriterijum za izbor su planovi za ulaganje i širenje luke.

"Cilj nam je i izgradnja prvog lučkog kontejnerskog terminala na Dunavu u Srbiji, kao i da u perspektivi, novi vlasnik od Luke Novi Sad napravi od nje logistički centar u ovom delu regiona", rekao je Kovačević u Skupštini Srbije.

Luka Novi Sad, kako je objasnio, trenutno ostvaruje oko milion tona pretovara, a očekuje se da će  s novim vlasnikom i investicijama kapacitet porasti na najmanje 1,6 miliona tona pretovara.

Novi vlasnik nije i vlasnik zemlje i infrastrukture

Kovačević, takođe, ističe da će na inicijativu ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture novi vlasnik zapravo biti samo vlasnik biznisa, ali ne i zemlje i infrastrukture novosadske luke koji ostaju u vlasništvu Srbije.

"Prvi put radimo da lučko zemljište i infrastrukturu izdvajamo iz imovine preduzeća, ona neće biti predmet privatizacije već samo lučki biznis", rekao je Kovačević dodajući da će država samo upravljati  lukama, dok se samo biznis prepušta privatnim kompanijama.

Sam postupak privatizacije je, prema njegovim rečima, pokrenula Vlada Srbije u januaru ove godine na predlog Ministarstva privrede koje je nadležno za sprovođenje tendera.

"Do sada je Ministarstvu privrede pristiglo oko 10 pisama o namerama, evropskih i svetskih lučkih operatera, zainteresovanih za privatizaciju novosadske luke. Sada će u tom ministarstvu analizirati pisma, a zatim će predložiti vladi najbolji mogući model i metod privatizacije", rekao je Kovačević.

On je dodao da su to zaista svetski renomirani lučki operateri.

Prema njegovim rečima, cilj je da se kroz tu privatizaciju ostvari dodatna investicija.

"Imamo kroz Strategiju razvoja vodnog saobraćaja definisano investiciono ulaganja od skoro 15 miliona evra u razvoj i širenje  lučke infrastrukture", dodao je Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi vlasnik Luke Novi Sad neće biti vlasnik zemljišta i infrastrukture

Izvor: Radio 021, 09.Nov.2016

Kupac Luke Novi Sad biće poznat sredinom 2017. godine, kada će biti sproveden tender, najavio je danas pomoćnik ministra zadužen za vodni saobraćaj Veljko Kovačević, precizirajući da je do sada pristiglo oko 10 pisama o namerama evropskih i svetskih lučkih operatera zainteresovanih za luku...Glavni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.