Drecun: Priština namerno destabilizuje situaciju; Petković upozoravan na jezik koji koristi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2022, 07:12

Drecun: Priština namerno destabilizuje situaciju; Petković upozoravan na jezik koji koristi?

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je danas da zabrana posete direktora Kancelarije za KiM Petra Pekovića pokrajini predstavlja ometanje slobode kretanja i nepoštovanje dogovora u vezi sa posetama, ocenjujući da je reč o još jednoj provokaciji Prištine.

Prema njegovim rečima, Priština namerno destabilizuje situaciju, a onemogućavanje Petkovićeve posete Srbima na KiM predstavlja sastavni deo tog procesa.

"Oni ometaju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve načine direktora Kancelarije da komunicira sa srpskim narodom na KiM i da im pruži svu neophodnu pomoć bez koje naš narod ne bi mogao da opstane", rekao je Drecun za RTS.

To su, kako kaže, gotovo svakodnevne provokacije, koje Priština preduzima prema srpskom narodu i prema zvaničnicima države Srbije, koje se ogledaju od zabrana poseta do hapšenje, preko svakodnevnih napada i provokativnih izjava do klasičnih vojnih akcija na severu pokrajine.

Drecun navodi da je Priština preko brojnih naoružanih vojnih formacija u potpunosti okružila sever.

"Do sada smo imali ugrožavanje srpskog naroda na severu KiM južno od Ibra. Tu su bile baze za specijalne parapolicijske jedinice, ali i tzv. kosovske bezbednosne snage i to je bila neka vrsta potkovice", rekao je Drecun.

Sa izgradnjom novih baza, ističe, imamo zaokruživanje jednog vojnog zaposedanja teritorije.

Smatra da zabrinjava to što se ništa ne dešava bez znanja zemalja Kvinte.

Priština: Petković upozoravan na jezik koji koristi

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija saopštilo je da nije odobrilo zahtev direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petra Petkovića za ulazak na KiM zbog, kako su naveli, "jezika koji koristi".

"Petković je kontinuirano upozoravan da je jezik koji koristi u suprotnosti sa sporazumom i da ponovljena upotreba ovog jezika posledično dovodi do odbijanja zahteva za ulazak na teritoriju Kosova", navodi se u saopštenju.

Iz prištinskog ministarstva tvrde da Petkovićevi "ponovljeni stavovi prema Kosovu imaju veoma obmanjujući, propagandistički karakter i usmereni su na raspirivanje mržnje".

Dodaju i da se nadaju da će "Petković u budućnosti odustati od ovakvih izjava", koje, kako tvrde, imaju za cilj rušenje "ustavnog poretka" tzv. Kosova.

Direktor kancelarije Petković izjavio je juče, nakon što mu je zabranjen ulazak na teritoriju KiM deveti put za redom, da neće odustati od poseta i da mu Priština neće zabranjivati da pomaže srpskom narodu u pokrajini.

Petković je naglasio da Priština koja mu zabranjuje da uđe na KiM najdirektnije gazi i krši sporazum o zvaničnim posetama.

"Posetu sam na vreme najavio i u skladu sa svim procedurama. Jasno je da Priština ne želi normalizaciju odnosa kada mi kao glavnom pregovaraču Beograda, ne dozvoljavaju ulazak na KiM. Jasno je da Priština ne želi nastavak dogovora sa Beogradom", izjavio je Petković za TV Most.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRAMNI IZGOVORI LAŽNE DRŽAVE: Evo zašto je Petru Petkoviću zabranjen ulazak na KiM

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2022

Direktor kancelarije Petković izjavio je juče, nakon što mu je zabranjen ulazak na teritoriju KiM deveti put za redom, da neće odustati od poseta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.