Pripreme za formiranje Saveta za razvoj i saradnju s civilnim društvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2023, 15:50

Pripreme za formiranje Saveta za razvoj i saradnju s civilnim društvom

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog smatra veoma značajnim formiranje Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom, kazao je danas ministar Tomislav Žigmanov. 

On je na prvom konsultativnom sastanku za formiranje Saveta kazao da je cilj stvaranja podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, zbog čega je Ministarstvo odlučilo da proces izrade modela rada budućeg saveta bude javan i transparentan.

"Organizacije civilnog društva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uključene su u proces formiranja Saveta od samog početka", rekao je ministar.

Državni sekretar Ivan Bošnjak je kazao da je postojanje 36.000 organizacija i više od 10.000 fondacija i zadužbina predstavlja naše blago kada govorimo o organizacijama civilnog društva.

Formiranjem ovog Saveta, uz podršku i pomoć donatora, biće omogućeno da Srbija postane demokratičnije društvo, a potrebe koje građani imaju i koje ostvaruju u okviru svojih organizacija dođu do onih koji donose odluke tako da te odluke postanu zajedničke odluke i vrednosti, rekao je Bošnjak.

Plan Ministarstva je da na javnim prezentacijama i diskusijama sa predstavnicima organizacija civilnog društva razmotri Predlog za osnivanje Saveta za saradnju sa civilnim društvom, danas u Novom Sadu, sutra u Beogradu i 13. februara u Nišu.

Predstavnici organizacija civilnog društva će moći da Ministarstvu dostave svoje predloge i u pisanom formatu do 10. marta, a ukoliko organizacije civilnog društva budu smatrale da je potrebno više vremena za javne konsultacije Ministarstvo će prihvatiti taj predlog.

Izrada Predloga za osnivanje Saveta, kao i konsultativni proces sa organizacijama civilnog društva realizuje se uz podršku projekta Za snažnije građansko društvo koji se sprovodi uz finansijsku podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.