Prikupljanje ambalaža pesticida u Šidu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2017, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prikupljanje ambalaža pesticida u Šidu

Sredstva za zaštitu bilja imaju važnu ulogu u postizanju većih prinosa i poboljšanju kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Najznačajniji cilj u procesu proizvodnje sredstva za zaštitu bilja je bezbednost ljudi i okoline. Zajedno sa njima, na tržište dospeva i ambalaža koja nakon upotrebe sredstva postaje otpad. Da bi se podigla svest kod poljoprivrednika, svake godine organizuje se prikupljanje ambalažnog otpada.

Poljoprivrednik je prvi posednik otpada nakon upotrebe sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na parceli. Kako bi isti bio adekvatno zbrinut, Udruženje proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji "SECPA" organizuje prikupljanje. Ove godine prikupjanje u Sremu otpočelo je na području sela šidske opštine.

Ambalažu koja će se uključiti u sistem sakupljanja i zbrinjavanja prema uputstvima proizvođača, distributera i sakupljača otpada, obavezno je tri puta ispirati od ostataka sredstava za zaštitu bilja pre same predaje.

Ambalaža od sredstava za zaštitu bilja ne sme se zakopavati, bacati u vodotokove ili spaljivati zbog stvaranja otrovnih gasova.

Stupanjem na snagu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, svi odgovorni činioci uvoznici, odnosno proizvođači sredstava za zaštitu bilja su u obavezi da obezbede adekvatno zbrinjavanja ambalažnog otpada.

Ambalaža ima važnu ulogu u sigurnoj isporuci i upotrebi sredstava za zaštitu bilja, pri čemu se smanjuje na najmanju moguću meru rizik gubitka u lancu plasmana kao i izloženosti korisnika. Udruženje "SECPA", zajedno sa svojim članicama, intenzivno sarađuje sa korisnicima sredstava kako bi se obezbedio efikasan sistem zbrinjavanja ambalažnog otpada.

Akcija će se nastaviti i u narednim danima na području Srema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.