Prigrevica: Kuća Mileusnića biće srpsko-ruski muzej

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2017, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prigrevica: Kuća Mileusnića biće srpsko-ruski muzej

Prigrevica, selo u apatinskoj opštini, poznato je po Domu – galeriji porodice umetnika Mileusnić Bore i Varvare.

I ako je najbolje zajedničke umetničke radove uradila sa svojim suprugom, nakon njegove smrti 2014. godine, ruskinja Varvara Degtjareva se sa decom vratila u Moskvu.

Međutim da bi se sačuvali svi vredni eksponati, ona želi da kuću preminulog umetnika pretvori u srpsko – ruski muzej umetnosti i osnuje likovnu koloniju, kaže Adam Bukovac, čuvar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << porodične kuće.

Jedinstvene skulpture vangalerijskog formata od metala teške nekoliko tona, od kojih je najpoznatija Sveti Đorđe ubija aždahu, ručno izrađen fijaker, klupe, kolevke i umetničke slike samo su deo velike kolekcije koja je, posle smrti umetnika Bore Mileusnića, ostala u porodičnoj kući i ateljeu, koje danas čuva Adam Bukovac.

"Ponosan sam što čuvam ovu kuću i sve njene dragocenosti, koje je decenijama stvarao Boro, a kasnije i zajedno sa svojom suprugom. Čovek, veliki umetnik, je otišao u zaborav i zato u saradnji sa Varvarom radimo na tome da kuća postane muzej. Zahvaljujući ambasadi Rusije u Srbiji, gospođi Gnjitkov i Alekseju Arpanđelizovu iz Novog Sada, koji su bili ovde, obećano nam je da će se potruditi oko inicijative da ova kuća bude i zvanični muzej porodice Mileusnić. Nadamo se da će prva velika izložba biti u Beogradu, a nakon toga u Moskvi", ", kaže  Adam Bukovac.

Bora je živeo za stvaranje, ali kao i mnogi umetnici, često je bio neshvaćen od strane sredine u kojoj je radio.

Momčilo Todorić Tošo, pesnik i bibliotekar u penziji, priča:"Prigrevica je jedna mala sredina, koja dugo vremena nije zapazila ono što je Bora radio. I ne samo Prigrevica. Bio je neshvaćen i od strane opštine u kojoj je živeo i radio. Niko nije za njegovog života i rada pokazivao interesovanje za ono što je on radio. Materijal je sam nalazio i za sve se sam snalazio."

Jedan od najvećih umetničkih poduhvata Bore i Varvare bila je izgradnja "muzičke sobe", u kojoj se i danas nalazi bečki klavir iz 1896. godine. Stil gradnje objekta predstavlja povezanost srpske i ruske kulture.

I ako postoji volja da se od zaborava sačuvaju umetnička dela pokojnog prigrevačkog umetnika, ostaje i nada da su zaslužila da nađu svoje mesto u istoriji srpske umetnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.