Prezentacija zaštite baštine Bača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prezentacija zaštite baštine Bača

BEOGRAD - U Beogradu će sutra biti predstavljen projekat "Vekovi Bača" koji podrazumeva integrativnu zaštitu kulturnog nasleđa na teritoriji opštine Bač.

Reč je o razvojnom projektu, čija je realizacija počela u 2006, a u okviru koga će se do 2010. godine raditi na integrativnoj zaštiti kulturnog nasleđa na teritoriji određene lokalne zajednice, u konkretnom slučaju, opštine Bač.

Kao pilot projekat primene novih metoda integrativne zaštite baštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odabran je Bač, gde je koncentrisano vredno i retko multikulturalno nasleđe, dobrim delom očuvano, a ceo predeo pripada široj regiji Podunavlja.

Projektom su obuhvaćeni srednjevekovna tvrđava sa podgrađem, katolički franjevački samostan i pravoslavni manastir Bođani iz perioda baroka.

Autor i rukovodilac projekta, arhitekta i konzervator Slavica Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine u Petrovaradinu predočiće na Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda, ciljeve projekta i novine u načinu očuvanja nasleđa danas, kada se konzervatorska teorija i praksa u Srbiji nalaze pred ubrzanim promenama.

Kao plod saradnje sa I.Ne.P.S u okrilju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, krajem 2005. pristupilo se izradi plana "Vekovi Bača", a sledeće godine započela je njegova realizacija.

Ovaj projekat je rađen u skladu sa evropskim konceptom integrativne zaštite koji će se primenjivati u celom regionu posle pridruživanja Evropskoj uniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.