Preventivom protiv krpelja, komaraca...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preventivom protiv krpelja, komaraca...

Sa dolaskom toplijih dana došli su i problemi sa krpeljima, komarcima, insektima i glodarima, a najbolji lek za te štetočine je - preventiva.

Dragan Dakić, vlasnika Kompanije "Delco", ističe da je najbitnije preventivno delovanje, jer je često teško izaći na kraj sa tim štetočinama ukoliko im se omoguće uslovi za nastajanje i razmnožavanje, pa je uvek bolje sprečiti nego lečiti.

Kompanija "Delco", na čijem čelu je Dakić, već 20 godina se bavi dezinsekcijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dezinfekcijom i deratizacijom, a ta kompanija je juče za svoj rad i kvalitet pruženih usluga dobila četiri zlatne medalje i zlatnu plaketu Novosadskog sajma na ocenjivanju kvaliteta na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

"U zavisnosti od godišnjih doba i vremenskih prilika različita je i vrsta štetočina, odnosno insekata i glodara koja je u tom trenutku najzastupljenija u našem okruženju. Ovaj period godine je najpogodniji za krpelje, jer je spoljna temperatura nešto iznad 20 stepeni celzijusa idealna za njih i tada krpelji počinju da bivaju aktivni", rekao je Dakić.

Prema njegovim rečima, za suzbijanje krpelja neophodno je raditi na svim površinama na kojima oni borave, a to su sve zelene površine, žbunje, grmlje i slično, dok je za sprečavanje njihovog razmnožavanja neophodno pre svega uklanjanje otkosa pokošene trave.

Ponovna "borba" sa krpeljima kreće u septembru mesecu, takođe u periodu kada su temperature približne sadašnjim. Dakić naglašava da je suzbijanje krpelja relativno lagano, a na tržištu je, kao je rekao, dostupno dosta preparata kojima se kvalitetno mogu tretirati krpelji. To su "sintetski piretroidi" kojima je, po njemu, lako tretirati tu vrstu insekata.

Kada je reč komarcima - po mnogima najvećim "krvopijama" na ovim prostorima, Dakić kaže da su pre svega potrebne preventivne mere koje podrazumevaju određene predradnje, a to su suzbijanje larvi komaraca, a zatim kompletno suzbijanje odraslih formi komaraca i to se mora raditi u kontinuitetu tokom cele godine.

"U ceo proces treba uključiti i građanstvo, odnosno edukovati ga konstantnim ukazivanjem na to da su komarci prenosnici opasnih bolesti i da se na sve načine treba sprečiti njihovo razmnožavanje, to jest, treba ukloniti sve površine sa vodom u kojima se oni razmnožavaju, a to su burad, kante, kofe i sva mesta u kojima se može naći voda", pojasnio je Dakić.

Proleće i jesen su periodi godine kada dolazi i do značajnije pojave glodara i to su periodi kada je neophodno i više raditi na terenu, odnosno primenjivati sve mere koje imaju za cilj suzbijanje glodara.

Preventivne fizičko-tehničke mere koje se koriste u borbi sa glodarima su, kako je kazao Dakić, sve mere koje onemogućavaju dolazak glodara u objekte, odnosno neophodno je ukloniti sve one stvari koje privlače glodare, a to su pre svega ostaci hrane i sve vrste otpadaka.

"Neophodno je voditi računa o higijeni kako bi se sprečilo sve ono što privlači glodare, a kada je reč o hemijskom tretiranju glodara onda se koriste "rodenticidi" i potrebno je koristiti "rodenticide" najsavremenije generacije, to su pre svega "peletirani mamci", "meki mamci" i drugi mamci dostupni na tržištu", istakao je Dakić.

Žiteljima urbanih sredina u skoro svim krajevima Srbije, pa i u Novom Sadu najviše glavobolja zadaju tzv "žute bube" ili "bubarusi" i "bubašvabe", a po rečima Dakića za uspešno tretiranje tih insekata neophodno je da se u isto vreme radi dezinsekcija cele zgrade, pa je zbog toga neophodna saradnja sa kućnim savetima, jer, kako je rekao, samo kompletnim tretmanom cele zgrade, dobija se pravi rezultat.

"Danas postoje sredstva koja su malootrovna, odnosno bezopasna za čoveka, koja daju odlične rezultate, a radi se o različitim vrstama gelova ili mamaca sa kojima se može dopreti do svih onih skrivenih mesta gde ti insekti borave. Takođe i tu je neophodno izvršiti preventivne mere, odnosno voditi računa o higijeni i smanjiti dostupnost hrane", kazao je Dakić.

U narodu poznate "smrdibube", koje su vrsta stenica, takođe su jedna od napasti sa kojom se sreću žitelji Novog Sada i drugih gradova.

One izlaze iz svojih staništa usled povećanih temperatura i pojavljuju se u stambenim zgradama, ali su, kako je Dakić istakao, potpuno bezopasne i ljudima nikakva opasnost ne preti od njih.

Prema njegovim rečima, "smrdibube" se mogu tretirati i uništavati, ali je nemoguće doći do trajnog rešenja, jer će se one ponovo pojavljivati na mestima na kojima su se i ranije pojavljivale u periodima visokih temperatura.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.