Preminuo poznati violinista Ignac Šen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo poznati violinista Ignac Šen

Maestro violine Šen Ignac preminuo je juče nakon kraće bolesti. Sahranjen je na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu, gde su ga uz počasti ispratili porodica, rodbina i kolege muzičari.

Maestro Šen Ignac, za prijatelje Naci, poznat je široj javnosti kao član Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine, bezmalo četrdeset godina, kao violinista koji prati Balaševića, Zvonka Bogdana i mnoge druge muzičare.

U muzičkim krugovima poznat je po tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što svira sve: od narodne do klasične muzike, mađarske, srpske, starogradske...

Na njegovom repertoaru nalaze se kompozicije popularne muzike raznih žanrova, od džeza-a do rokenrola. Njegovi prijatelji znaju da Maestro ne odbija ni jednu svirku, jer muzika je njegov život. "Svaku dobru muziku ja poštujem i kod mene nema razlike, jer se trudim da zvučim dobro u svakoj kompoziciji, bilo da pripada narodnoj, strogradskoj ili klasici, a to znači da muzika nema granica", izjavio je maestro.

Na pitanje, otkud vremena da postigne sve što je do danas uradio, odgovorio je:

"Hvala Bogu, ja živim za muziku i imam sreću da radim ono što volim, a šta ima lepše od toga kad čovek može da radi ono što voli?! Pored toga se zna da sam violinista koji prati Đorđa Balaševića, Zvonka Bogdana, to je moj život. Ponekad se osećam umorno, ali kada bi ponovo trebalo da izaberem čime bih se bavio, to bi bila muzika i moja violina. Zato ja obično prihvatam da sviram sa svima, od Pavarotija, Balaševića, Zvonka Bogdana, do Dume - Milana Prunića. Sa radošću i velikim srcem pratim sve. Jer ja sam muzičar do srži, a mi, istog kova, volimo to tako da radimo".

Maestro Šen Ignac bio je član eminentnog Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine, koji okuplja najveće profesionalce u okruženju. U društvu najboljih, maestro Šen bio je skoro 40 godina. Do tog jubileja ostalo je samo 4-5 meseci, i njegovi planovi su bili da ga proslavi Gala koncertom sa svojim prijateljima, kako i priliči ovakvom datumu.

"Povodom ovakvih proslava obično se napravi solo koncert. Na svoj jubilej planiram da pozovem svoje poznate i cenjene kolege iz Beograda i Novog Sada, i nadam se da će prihvatiti moj poziv i da će doći. Unapred se radujem što ćemo muzikom i druženjem obeležiti taj, za mene značajan dan", izjavio je maestro, koji je potom, sa Velikim narodnim orkestrom snimao emisiju "Jedna pesma jedna želja".

Voleo je televizijska snimanja različitih emisija u kojima je zajedno sa veličinama poput Ljubiše Pavkovića-virtuoza na harmonici, ili Bokija Miloševića na klarinetu izvodio i snimao prava remek dela tradicionalne muzike ovih prostora.

Na kraju, njegov moto kao uzor za sve koji se bave muzikom: Profesionalac mora uvek biti profesionalac.

Pričalo se prethodnih dana da je naš dugogodišnji kolega, drugar i, pre svega, vrhunski umetnik veoma bolestan i da mu je zdravstveno stanje sve lošije. Ipak, niko nije očekivao da će sve to tako brzo stići do krajnjih granica.

Popularni Nacika, imao je urođen genetski kod za muziku, pre svega za onu kojoj je nacionalno pripadao, ali i svim onim drugim muzikama kojima se bavio tokom plodne i izuzetno duge profesionalne solističke karijere. Nebrojeni su nastupi, koncerti, snimanja na kojima je Naci iskazivao urođeni genijalni umetnički senzibilitet, uz demonstraciju bravurozne tehnike muziciranja na violini. Škola je škola, ali – talenat je talenat. Nije bio u prilici da svoja muzička saznanja verifikuje akademskim diplomama, što mu nimalo nije smetalo da se rame uz rame nosi s najškolovanijim i najpoznatijim pripadnicima branše u širem okruženju i da tako zaokruži četiri decenije i tri meseca radnog staža na mestu koncert-majstora Velikog narodnog orkestra RTV-a.

On je gotovo riplijevski imao tokom većeg dela života splet porodičnih tragičnih okolnosti, iz kojih je nekako izlazio vraćajući se svojoj violini, a sada je ona njega izgubila. Preminuo je u 59. godini, posle svega dve godine provedene u zasluženoj penziji.

Rođen je 18. oktobra 1958. godine, a večnom ispraćaju na lokalnom groblju u Bačkom Gradištu porodica, prijatelji i poštovaoci prisustvovaće u ponedeljak, 6. marta u 15 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.