Preminuo južnoafrički nadbiskup i nobelovac Dezmond Tutu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2021, 11:28

Preminuo južnoafrički nadbiskup i nobelovac Dezmond Tutu

Nadbiskup Dezmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i veteran južnoafričke borbe protiv vladavine belačke manjine, danas je preminuo u 90. godini, saopštilo je predsedništvo Južne Afrike.

"Odlazak nadbiskupa Dezmonda Tutua je još jedno poglavlje u kojem se sa žaljenjem opraštamo od generacije izuzetnih Južnoafrikanaca koji su nam zaveštali oslobođenu Južnu Afriku", naveo je u saopštenju predsednik Siril Ramafosa, preneo je Rojters.

Dezmondu Tutuu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krajem 1990-ih godina prošlog veka dijagnostifikovan rak prostate, a poslednjih godina je u više navrata bio hospitalizovan zbog raznih infekcija koje su povezivane sa lečenjem kancera.

Saopšteno je da je jutros preminuo mirno u bolnici u Kejp Taunu, ali nisu navedeni detalji o uzroku smrti.

Tutu je 1984. dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svog nenasilnog protivljenja aparthejdu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nadbiskup Dezmont Tutu, heroj borbe protiv aparthejda, preminuo u 90. godini

Izvor: VOA, 26.Dec.2021

"Kao da se zaljubiš" su reči kojima je nadbiskup Dezmond Tutu opisao glasanje na prvim demokratskim izborima u Južnoafričkoj Republici 1994. godine, što je opis primedba koja oslikava i njegov vrcav humor i duboka osećanja posle decenija borbe protiv aparthejda. Dezmond Mpilo Tutu, dobitnik...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.