Preminuo Voja Čolanović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2014, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Voja Čolanović

Pisac Voja Čolanović, dobitnik brojnih književnih nagrada uključujući NIN-ovu, preminuo je u 92. godini, saopštio je njegov izdavač Vulkan.

Čolanović je rođen 1922. u Bosanskom Brodu. Od 1933. živeo je u Beogradu, gde je završio gimnaziju i studirao jezike, prava i istoriju umetnosti. Diplomirao je na Visokoj novinarskoj i diplomatskoj školi.

Bio je novinar, urednik za nauku, kulturu i umetnost, uređivao svetsku književnost u izdavačkoj kući Rad i bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvi urednik Naučnog programa na Televiziji Beograd. Neko vreme radio je i kao dramaturg u Beogradskom dramskom pozorištu.

Objavio je zbirke pripovedaka Osedlati mećavu (1958), Miris promašaja (1983) i Osmeh iz crne kutije (1993) za koju je dobio Andrićevu nagradu. Za roman Druga polovina neba (1963) dobio je međunarodnu nagradu Benito Huarez.

Objavio je roman Pustolovina po meri (1969), Telohranitelj (1971), Levi dlan, desni dlan (1981), a za Zebnju na rasklapanje (1987) dobio je NIN-ovu nagradu.

Usledili su romani Džepna kob (1996) i Lavovski deo ničega (2002). Autor je i knjiga Legende o starim japanskim junacima (1967), te Prekrajanje živog (genetičko inženjerstvo - dostignuća, predviđanja, opasnosti).

Knjigu Oda manejm zlu objavio je za Mono i Manjanu, današnji Vulkan, 2011. godine.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Preminuo pisac Voja Čolanović

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2014

Pisac Voja Čolanović, dobitnik brojnih književnih nagrada uključujući NIN-ovu, preminuo je u 92. godini, saopštio je njegov izdavač Vulkan...Čolanović je rođen 1922. u Bosanskom Brodu. Od 1933. živeo je u Beogradu, gde je završio gimnaziju i studirao jezike, prava i istoriju umetnosti. Diplomirao...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.