Preminula Jadranka Stojaković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2016, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Jadranka Stojaković

Poznata kantautorka Jadranka Stojaković preminula je u utorak u Banjaluci nakon duge i teške bolesti. Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Jadranka Stojaković je rođena 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gde je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom.

Tokom kasnih 1970-ih počela je da se bavi obradom pesama Alekse Šantića i Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu.

Radila je i primenjenu muziku za televiziju, a napisala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je i uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. živela je u Japanu, do povratka u BiH 2012. godine.

Među njenim najpoznatijim pesmama su "Sve smo mogli mi", "Što te nema" i "Ima neka tajna veza".

Poslednje dve godine provela je u Domu za starije osobe "Ivan Pavao Drugi" u Banjaluci. Bolovala je od multiple skleroze.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Dokumentarni film o Jadranki Stojaković na 9. Beldocsu

Dugometražni dokumentarac "Jadranka" Branka Lazića o Jadranki Stojaković biće prikazan 13. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda u okviru 9. festivala "Beldocs", najavili su organizatori manifestacije.

Stojaković je poslednje dane provela u staračkom domu "Karitas" i tih dana sećala se svoje karijere, dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu, a dokumentarista Branko Lazić, urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je i beležio neispričane trenutke u njenom životu, pričajući ujedno i priču o Jugoslaviji i sceni koje više nema.

Jadranka Stojaković ostaće upamćena kao "voljena pesnikinja nesrećno zaljubljenih", kako se kaže u filmu.

Nakon karijere u bivšoj Jugoslaviji, nastavila je život u Japanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa.

Film donosi one manje poznate detalje iz njenog života koji je čine još intrigantnijom.

Manje je poznato, na primer, da je volela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Džeksona Poloka i da je sanjala na japanskom jeziku.

Film Branka Lazića je, kako navode organizatori "Beldocsa", zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom minule tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.

Ostvarenje "Jadranka" biće prikazano u okviru srpskog takmičarskog programa "Beldocsa", a reditelj Branko Lazić biće gost festivala.

520

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Preminula Jadranka Stojaković

Izvor: Danas, 04.Maj.2016

Banjaluka - Poznata kantautorka Jadranka Stojaković preminula je u utorak u Banjaluci posle duge i teške bolesti...                       Jadranka Stojaković rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gde je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom...Bila je radnik...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.